Agenția Națională pentru Protecția Mediului a propus ziua de 28 septembrie 2019 ca zi a mișcării civice pentru mediu și sănătate cu implicare națională și locală.

„Acest demers este inițiat ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivel județean cât și la nivel național a ambroziei, precum și a numeroaselor sesizări din partea cetățenilor care fac alergie la această plantă, lucru de altfel confirmat și de medicii alergologi prin numărul crescut de pacienți cu simptome de alergie la această plantă”, explică dr. Dorina Radoveț, reprezentanta APM Bihor.

Potrivit acesteia, campania, cu titlul generic „28 septembrie 2019 SOS - Ambrozia”, se va derula la nivel național, și are ca scop combaterea plantei invazive Ambrozia artemisiifolia – Iarba Pârloagelor.

„Pentru organizarea și desfășurarea eficientă și unitară a campaniei la nivelul județului, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor desfășoară, începând de miercuri, 18 septembrie 2019, o amplă campanie de mediatizare a mișcării civice „28 septembrie 2019 SOS - Ambrozia”, care se adresează atât factorilor de răspundere, cât și comunității per ansamblu”, precizează Dorina Radoveț.

Pe lângă edilii unităților administrativ-teritoriale, notificări privind implicarea în campania națională de stârpire a ambroziei au fost trimise și către Direcțiile Județene de Drumuri și Poduri, respectiv structurile naționale și județene ale CFR pentru implicare în acțiuni de cosire.

Concret, Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) de pe raza fiecărui județ vor desfășura acțiuni de cosire pe domeniile publice aflate în administrare; vor mobiliza comunitatea pentru desfășurarea de acțiuni de cosire pe domeniile private (în curți și grădini); vor desemna puncte de predare cu posibilititate de cântărire a materialului vegetal colectat în saci; vor raporta în data de 30 septembrie 2019 la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor cantitățile colectate și suprafețele curățate, urmând ca ulterior să fie valorificate ca și compost prin firmele de salubrizare și vor mediatiza în mass-media locală rezultatele acțiunii.

Mesajul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, cu ocazia acestei campanii, este: „Împreună împotriva ambroziei, împreună pentru protejarea mediului și a sănătății populației”.

Informații privind identificarea și combaterea acestei plante se găsesc pe site-ul APM Bihor.

.