Casa Județeană de Pensii Bihor gestionează 137.909 dosare de pensii aflate în plată, din care 134.198 pensii de stat, numărul beneficiarilor fiind în scădere uşoară faţă de anii trecuţi.

Laurenţiu Ţenţ, directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor a prezentat miercuri un raport de activitate al instituţiei, la ședința Colegiului Prefectural al județului Bihor, prezidată de prefectul Dumitru Țiplea. Potrivit documentului, Casa Județeană de Pensii Bihor gestionează 137.909 dosare de pensii aflate în plată din care 134.198 pensii de stat, respectiv: 102.043 pensii pentru limită de vârstă; 15.819 pensii de invaliditate; 13.336 pensii de urmaș; 2.697 pensii anticipate parțial, iar 303 pensii anticipate. 3.711 pensii provin din fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori. Pensia medie a beneficiarilor proveniți din sectorul de stat este de 1.912 lei. 29.715 pensionari beneficiază de indemnizație socială minimă de 1.000 lei, ceea ce reprezintă circa 22% din numărul total al pensionarilor.

În altă ordine de idei, Laurențiu Țenț, directorul CJP Bihor, a menționat că, dacă din 2018 până în această vară instituţia a gestionat şi dosarele cetăţenilor români stabiliţi în Franţa, Belgia, Luxemburg şi Austria, în baza unui recent ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, nu se va mai ocupa de dosarele din Luxemburg.

Potrivit documentului, urmare a analizării gradului de încărcare diferit al caselor teritoriale de pensii, din punct de vedere al aplicării regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială precum și rezultatele obținute de fiecare casă teritorială de pensii în aplicarea instrumentelor juridice cu caracter supranațional respectiv internațional din domeniul securității sociale, a fost emis Ordinului Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice nr. 387/2022 privind actualizarea polilor de competență în materie de pensii internaționale, prin care Casei Județene de Pensii Bihor i-au fost atribuite țările: Franța, Belgia și Austria (pentru solicitanții a căror nume începe cu litera T și Ț).