Conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă (AEI) Oradea este singurul oraș din România în care prețul încălzirii ar putea să scadă. Asta dacă numărul consumatorilor racordați la termoficare ar crește, iar municipalitatea ar dori să facă acest lucru.

 

Costurile cu încălzirea în toată țara sunt foarte mari raportat la salariile pe care le încasează oamenii. Asta chiar dacă municipalitățile subvenționează în parte prețul gigacaloriei. Care va fi însă viitorul acestor costuri? Există posibilitatea ca ele să și scadă sau trendul va fi mereu în urcare? Într-o analiză făcută de Dumitru Chisăliță, președinte AEI, se concluzionează că există un singur oraș în care, teoretic, prețul gigacaloriei ar putea scădea: Oradea.

„Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzirea rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Acestă situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea nu o reprezintă subvențiile la infinit. În primul rând, subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie înseamnă în fapt accentuarea sărăciei energetice. Și totuși asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită. Nu este o teorie, nu este o poză din vestul Europei, este normalitatea, iar aceasta se poate vedea și la noi în țară la Oradea”, se afirmă în articolul postat pe site-ul asociatiaenergiainteligenta.ro.

Clasamentul costurilor cu energia achitată (fără costul instalațiilor) pentru diverse forme de încălzire a locuințelor în Oradea ar fi: lemne de foc – cu precizarea că urmare a plafonării prețului pentru acestea ele au dispărut de pe piață, gaze naturale – care au ajuns să fie folosite aproape exclusiv pentru a fi arse și nu în petrochimie, acolo unde valoarea adăugată este mult mai mare și termoficare – un sistem regândit în utimii ani, pe principii corecte de dimensionare și grad de utilizare a rețelei, cu reducerea la maxim a risipei, cu randamente energetice și economice performante și care se bazează pe cogenerare de înată eficiență. În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. Iar în situația în care acest sistem se va dezvolta prin creșterea numărului de consumatori și a gradului de utilizare, este singurul sistem din cele prezentate care în viitor poate să aibă prețuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu prețuri mai mari.

Situația în țară

În opoziție cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este cel de termoficare (cu o subvenție de 64%!), iar în cazul eliminării subvențiilor acceași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc (prețul gigacaloriei fără subvenție ar fi 964 de lei față de 441 de lei la Oradea).

Ceea ce este sigur este că în București viitorul nu poate să aducă decât creșteri de preț pentru oricare dintre modurile de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare bazat pe creșterea subvenției proporțional cu creșterea ineficienței nu va duce decât la probleme și mai mari cu încălzirea locuințelor și în final frig în locuințe odată cu colapsul sistemului (acest scenariu a fost trăit de sute de mii de oameni în cele 250 de orașe când sistemul de termoficare a intrat în colaps în ultimii 25 de ani).

„Secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% dintre consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Oradea având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare, ceea ce face ca să scadă costurile unitare și să avem cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important să avem perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire”, susține președintele AEI.

În alte orașe situația este chiar mai rea decât în București. În Bacău, spre exemplu, prețul de producție a gigacaloriei este de 1.133 de lei, din care cetățeanul plătește 191 de lei, restul de 942 de lei fiind subvenție plătită de municipalitate.

„În Bacău, dacă s-ar elimina subvențiile, ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare, cee ce este de a dreptul absurd”, susține Dumitru Chisăliță.

 

Dăm bine doar în statistici!

Comparativ cu Bacăul, în Oradea, în urma investițiilor masive făcute, gigacaloria se produce cu 441 de lei (cel mai mic preț din România), cetățeanul plătește 373 de lei, iar Primăria subvenționează 15%, adică 68 de lei.

Oradea nu doar că are cea mai mică subvenție la prețul gigacaloriei (15%) din România, dar este și la distanță foarte mare de următorul oraș zgârcit cu subvenția, Craiova, care produce gigacaloria cu 702 lei și subvenționează prețul cu 29%.

Indiferent de care ar fi argumentele municipalității (dorința de a reinvesti banii în perfecționarea sistemului de termoficare, proiecte europene etc.) este lesne de observat că există un dezechilibru foarte mare între Oradea și restul țării în ceea ce privește subvenția. AEI are dreptate când spune că nu e normal ca unele orașe să subvenționeze cu 69% sau 83% prețul gigacaloriei, dar nici cu doar 15% nu poate fi normal, în condițiile în care orașul cu cele mai mici subvenții, cu excepția Oradiei, oferă o subvenție aproape dublă (29%).

Rezultatul investițiilor făcute de municipalitate în sistemul de termoficare nu se vede absolut deloc în buzunarele orădenilor. Ba din contră, în orașe în care nivelul de trai este net superior, cum este București sau Cluj, cetățenii plătesc mai puțin (în Cluj, spre exemplu, subvenția este de 63%, iar prețul plătit de populație pe gigacalorie este de 278 de lei).

La nivel național, conform AEI, prețul la energie, cel putin se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevarată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050.