Zecii de mii de fazani erau trimiși la export, înainte de Revoluție, din fazaneria Gherghița, cea mai are din țară. Și cum pe vremuri era renumită pentru exemplarele sale, acum lucrătorii caută să atragă noi clienți de peste hotare, astfel încât să recapete gloria de altădată.

 

Fazaneria Gherghița se află în județul Prahova. A fost înființată în 1971. Se află pe teritoriul satului Curcubeu, comuna Balta Doamnei, la o distanță de 45 km de București și 25 km de Ploiești.

Şeful unității, Dan Horia Constantin, spune că această crescătorie de fazani este o subunitate a Direcției Silvice Prahova, iar obiectul de activitate îl constituie creșterea și valorificarea fazanului de vânătoare și a celui de consum. Constantin își amintește cum, înainte de Revoluție, din cei 60.000 de fazani, aproape toți erau pentru străinătate. Exporturile mergeau ca unse, iar clienți fideli erau italienii, care luau păsările pentru popularea fondurilor de vânătoare.

„În anii până în Revoluție, 80, poate 90 la sută din producție mergea către export, clienți tradiționali erau italieni. Cu timpul, a scăzut și interesul acestora pentru fazanul de vânătoare. Cert este că am avut ani și mai grei. Constat în ultimul timp o revigorare a pieții de fazani, în speță fondurile de vântătoare din țara noastră sunt interesate și mă refer la fonduri de vântoare particulare”, a declarat șeful Fazaneriei Gheorghița.

Și cum lucrătorii vor ca unitatea să aibă gloria de altădată, acum sunt în căutare de clienți de peste hotare.

„Suntem în tratative cu un client libanez pentru achiziția unei cantități destul de mari”, spune Dan Horia Constantin.

Fazaneria Gherghița este cea mai mare din țară. Are acum un stoc de 21.000 de exemplare pentru care, zilnic, se folosesc 1500 de kilograme de cereale și nutrețuri. Un pui de fazan de 90-100 de zile costă aproximativ 30 de lei. Pentru că aici, carnea nu se vinde la kilogram.

„Suntem deschiși către orice cumpărător, începând de la cumpărarea unui fazan și a mai multora. Acum, fazanul de 100 de zile variază undeva la 30 de lei bucata, în septembrie va fi în jur de 36 de lei, bucata, pentru octombrie 42 de lei, bucata. Noi producem și vindem fazan la bucată, nu la kilogram, în funcție de vârstă”, spune Constantin.

La rândul său, Adela Năstase, muncitor în cadrul unității, a declarat că fazanul are o carne gustoasă și sănătoasă, fără colesterol.

„Sunt niște păsări care necesită o creștere mai aparte, o îngrijire mai deosebită. De când îi scoatem din stația de incubație, sunt luați și duși în halele de creștere unde avem câte 20 de boxe. Și în fiecare boxă sunt instalații de încălzire. Sunt băgați câte 350 de puișori la boxă. Este o carne bună, sănătoasă, care nu conține colestrerol. Se poate prepara orice, friptură, supa de fazan care este foarte gustoasă”, a declarat Năstase.

La ora actuală, în România mai sunt trei fazanerii, în Prahova, Giurgiu și Timiș.