Dosarul în care, în anul 2015, au fost puşi sub învinuire judecătorii Mircea Puşcaş, Traian Munteanu şi Mihaela Pătrăuş, primul condamnat într-un alt dosar al DNA Oradea, pentru corupţie, iar ceilalţi doi, pensionaţi între timp, a fost clasat de structura centrală a DNA, pe motiv că faptele imputate magistraţilor nu există. Procurorul care a analizat dosarul a apreciat că cei trei au aplicat corespunzător legea.

 

Mircea Puşcaş, fost judecător la Curtea de Apel Oradea, Traian Munteanu, de asemenea fost judecător la Curtea de Apel Oradea, acum pensionar, şi Mihaela Pătrăuş, fosta preşedintă a Secţiei penale şi pentru cauze cu minori a Curţii de Apel, pensionată între timp, au fost puşi sub învinuire în anul 2015 de către procurorii DNA Oradea. Dosarul a pornit de la cazul lui Vasile Lucuţ, om de afaceri din Satu Mare, condamnat iniţial la opt luni de închisoare pentru loviri şi alte violenţe, de Judecătoria Satu Mare, în 2010, soluţie menţinută ca definitivă la Curtea de Apel Oradea. În 2011, completul format din Munteanu, Puşcaş şi Pătrăuş a admis o contestaţie în anulare a afaceristului, o cale extraordinară de atac, scăpându-l astfel pe Lucuţ de condamnare. Conform DNA, termenul judecării contestaţiei ar fi fost schimbat din pix şi dosarul a intrat pe rolul completului în timpul vacanţei judecătoreşti, fără ca victima omului de afaceri să fie înştiinţată şi să participe. Aşa se face că, un an mai târziu, un alt complet, tot de la Curtea de Apel Oradea, a reluat dezbaterile şi a respins contestaţia depusă de Lucuţ. Împotriva celor trei magistraţi DNA a început încă de atunci cercetările, pentru luate de mită, existând indicii că Puşcaş, Munteanu şi Pătrăuş l-ar fi scăpat pe afacerist de condamnare prin intervenţii. Concret, arătau procurorii, la vremea respectivă, Lucuţ ar fi apelat la ajutorul a doi poliţişti din Satu Mare, comisarul şef Vlad Boşca, fost şef al Serviciului de Investigaţii Criminale, şi agentul Felician Jurj. Acesta din urmă ar fi încercat să îl ajute pe Lucuţ prin intermediul unui coleg din Oradea, comisarul şef Gheorghe Pătrăuş, şeful Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea, soţul judecătoarei Pătrăuş. Anchetaţi au fost şi poliţiştii. Cei doi din Satu Mare au şi fost trimişi în judecată, Curtea de Apel Cluj achitându-i însă în 2013 pe motiv că faptele nu există. Gheorghe Pătrăuş, soţul judecătoarei, a fost scos de sub urmărire penală de către fostul şef al DNA Oradea, Marius Iancu, tot acesta dând NUP şi în cazul celor trei judecători orădeni, pe motiv că nu au existat dovezi care să probeze o eventuală infracţiune de luare de mită. DNA Oradea a reluat la începutul lui 2015 ancheta în cazul lor, pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului.

 

Fapta nu există

Mihaela Pătrăuş a solicitat ca dosarul să fie preluat de DNA, structura centrală, lucru care s-a şi întâmplat. În 28 martie 2018, DNA a dispus soluţia de clasare faţă de magistraţi. Clasarea a fost dată de procurorul Iuliana Crişan - şefa Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în temeiul art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu există”. “La data de 26.02.2018, a fost înregistrată la Direcţia Naţională Anticorupţie cererea formulată de către suspecta Pătrăuş Mihaela Elvira de preluare a dosarului de urmărire penală nr. 53/P/2015 al Serviciului Teritorial Oradea în vederea efectuării urmăririi penale de către structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Prin Ordonanţa nr. 664/C/2018 din data de 07.03.2018 a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost admisă cererea de preluare a dosarului nr. 53/P/2015 de la Serviciul Teritorial Oradea la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în ordonanţa de clasare. „Analizând probele administrate în cauză, apreciem că nu există indicii sau probe care să dovedească faptul că suspecţii Pătrăuş Elvira Mihaela, Puşcaş Mircea şi Munteanu Traian şi-au îndeplinit în mod defectuos, cu rea-credinţă, atribuţiile de serviciu cu prilejul soluţionării contestaţiei în anulare care a făcut obiectul dosarului penal nr. 5244/296/2009* al Curţii de Apel Oradea, în care au pronunţat decizia penală nr. 632/R/2011. Aplicând toate aceste principii la situaţia de fapt care face obiectul acestui dosar, apreciem că suspecţii Pătrăuş Elvira Mihaela, Puşcaş Mircea şi Munteanu Traian au aplicat corespunzător legea”, se mai arată în ordonanţa de clasare.