Centenarul „Oltea Doamna” a culminat, vineri dimineață, cu o serie de manifestări în curtea școlii, invitată specială fiind Ana Blandiana, fostă absolventă „Oltea Doamna”, promoția 1959. 

Ultima zi a evenimentelor dedicate Centenarului Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” a debutat cu dezvelirea plăcii care marchează momentul împlinirii a 100 de ani de la înființarea primului liceu de fete românesc din Transilvania, înființat după Marea Unire. Părintele Cristian Rus, preot la Biserica Ortodoxă „Sfântul Gheorghe”, a fost cel care a ținut o slujbă de sfințire a plăcii comemorative, la acest moment a fost prezentă și Ana Blandiana, alături de reprezentanții Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural și conducerea școlii. Au urmat manifestările în curtea instituției de învățământ, acolo unde s-a amenajat o scenă. Primele discursuri au aparținut celor două doamne director, Florina Muscă și Liliana Bocoi. „Suntem mândri de tot ce a realizat generația anterioară de profesori, cărora le mulțumim. Avem menirea de a continua acest parcurs al devenirii noastre,  de a fi buni în ceea ce facem, de a ne forma frumos, în armonie, colaborare, de a face față în continuare provocărilor impuse de noua generație, pentru că, da, „Oltea Doamna” nu se teme de provocări. Dragi elevi, să fiți mândri că sunteți elevi ai școlii. Să fiți mândri de dascălii voștri. Să fiți mândri că faceți parte din generația 100”, a declarat Florina Muscă, directoarea Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”. A urmat discursul directoarei adjuncte, dr. Liliana Bocoi: „Școala Gimnazială „Oltea Doamna” înseamnă pentru foștii absolvenți bazele formării profesionale, pentru actualii elevi reprezintă temelia a ceea ce veți deveni, iar pentru dascăli care au fost, înseamnă zeci de ani petrecuți în școală. Însă, pentru noi, cadrele didactice de azi, înseamnă o mare responsabilitate. Să ducem mai departe tradiția acestei școli”, a adăugat Liliana Bocoi. 

A mai luat cuvântul din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Daniela Sopotă. În continuarea manifestărilor, elevii au pus în scenă un moment artistic inspirat din poezia „Arpagic”, scrisă de Ana Blandiana, în care aceasta îl parodia, în anii comunismului, pe Nicolae Ceaușescu. Prezența la acest Centenar a Anei Blandiana a fost salutată cu mult entuziasm de cei 1.015 elevi. „Îmi amintesc că școala noastră, care se numea atunci Școala nr. 2, avea un fel de nume secret, care îl știa toată lumea din oraș, „Oltea Doamna”. Nu am visat niciodată că voi vorbi peste atâția ani în fața atâtor elevi frumoși. Ce înseamnă că am reușit în viață? Înainte de a spune că am luat nu știu ce premii, vă spun că înseamnă faptul că în biblioteca școlii mele, unde am petrecut enorm de mult timp, se găsesc toate aceste cărți ale mele. Știu că mulți dintre voi citiți, asta pentru că și voi știți că ai atâtea vieți, câte cărți citești. La mulți ani, Oltea Doamna!”, a încheiat Ana Blandiana. 

Evenimentul aniversar a fost un prilej pentru a fi lansat imnul școlii, cântat de Larisa Oneț, a fost prezentat filmul documentar al unității de învățământ, respectiv au fost prezentate gândurile foștilor absolvenți. Pe scenă a urcat Carla Marin, respectiv Emil Trifa, foști absolvenți ai școlii, care au animat atmosfera. Astfel, prima parte a manifestărilor s-au încheiat cu o petrecere pe cinste, la care nu a lipsit tortul Centenar „Oltea Doamna”. 

A fost acordată prima bursă „Ana Blandiana”

În partea a doua a manifestărilor, invitații, părinții și elevii au umplut până la refuz sala Filarmonicii de Stat din Oradea. Printre invitați s-au numărat prefectul Județului Bihor, Ioan Mihaiu, primarul Oradiei, Ilie Bolojan și inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas. Invitată să ia din nou cuvântul, Ana Blandiana a anunțat public că a instituit o bursă anuală pentru unul dintre elevii școlii. Primul beneficiar al acestui proiect care va fi asumat de viitoare fundații care va purta numele soțului Anei Blandiana, Romulus Rusan și a Anei Blandiana, a fost Marc Șurtea, care are numeroase premii la olimpiadele naționale. Au mai luat cuvântul și trei dintre foștii directori ai școlii: Lucia Iacobescu, Nadia Măhăra și cel mai longeviv director, Mircea Mitran (19 ani, director).

Cel mai apreciat moment a fost sceneta interpretată de elevii Școlii „Oltea Doamna”, coordonați de actrița Gabriela Codrea. Membrii Corului Filarmonicii de Stat Oradea au încântat și ei audiența, iar la final corul elevilor de la „Oltea Doamna” și Larisa Oneț au cântat imnul școlii, reușind să ridice în picioare întreaga asistență.

Cristina Liana PUȘCAȘ, fostă absolventă „Oltea Doamna”