Studiul de fezabilitate pentru viitorul Centru Cultural Multifuncţional a fost finalizat, urmând să fie supus aprobării consilierilor judeţeni în şedinţa din această săptămână a Consiliului Judeţean Bihor.

„La mijlocul lunii octombrie ar urma să finalizăm și proiectul tehnic, iar în decembrie vom putea lansa licitația pentru execuție. Din cauza faptului că de anul trecut, de când am lansat proiectul, prețurile materialelor de construcții au crescut semnificativ, valoarea proiectului a crescut cu 2 milioane de euro. Astfel, valoarea totală estimată a investiției, conform studiului de fezabilitate, este de 105,6 milioane lei, fără TVA, echivalentul a 21,1 milioane euro”, a declarat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. 

Studiul de fezabilitatea va fi supus spre aprobare în ședința ordinară a Consiliului Județean Bihor de mâine, 28 iulie.  

Suprafața totală a amplasamentului pe care va fi edificat Centrul este 17.778 mp. Clădirea va avea o suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 10.450 mp şi o suprafaţă utilă totală de aproximativ 8.015 mp.  Conform studiului de fezabilitate, principalele spaţii sunt: sala principală cu o suprafaţă de 1.244 mp şi 1.079 de locuri, din care 22 locuri destinate persoanelor cu dizabilități, scena, buzunarele de scenă şi spaţiile destinate artiştilor, două săli secundare multifuncţionale cu o suprafaţă totală de aproximativ 607 mp, foaiere - spaţii cu suprafaţă totală de aproximativ 1.630 mp, incluzând un spaţiu situat la demisol şi un spaţiu de tip co-working cu specific cultural.

„Această clădire va fi o infrastructură complementară pentru ceea ce avem astăzi. Noi avem acum cele două teatre, român și maghiar, într-o singură clădire. În permanență sunt discuții de organizarea spectacolelor și a repetițiilor. Numărul de spectacole ar putea crește dacă vor fi disponibile mai multe săli. Pe de altă parte, vom putea organiza cu partenerii noștri din acest proiect din Ungaria evenimente care ar asigura o ofertă culturală suplimentară. De asemenea, va fi o zonă în care oamenii care fac activități culturale, dar nu sunt angajații instituțiilor de cultură, să aibă un sprijin indirect prin locațiile pe care le punem la dispoziție”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Proiectul va fi finanțat cu fonduri europene şi va fi construit în perimetrul delimitat de terenul de sport al Liceului Sportiv, Colegiul Partenie Cosma, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” - Bihor, Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, Inspectoratul Teritorial de Muncă, noul sediu al Curții de Conturi și strada Făgărașului.