Noul manager al Centrului de Cultură al Județului Bihor, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Bihor, este Liviu Florin Buțiu, de profesie violonist și dirijor. Acesta și-a preluat mandatul de la 1 martie, după ce a promovat concursul organizat pentru ocuparea postului de manager.

Liviu Florin Buțiu a ocupat postul de manager interimar al aceleiași instituții, din luna noiembrie a anului 2022 până pe 28 februarie 2023, în urma demisiei fostului director, Florin Mariș Hinsu.

„Din punct de vedere folcloric, unicitatea creațiilor artistice ale culturii bihorene rezidă din îmbinarea valorilor tradiționale pline de vigoare, păstrate cu grijă de-a lungul generațiilor și transmise cu consecvență mai departe. În perioada următoare, Centrul de Cultură al Județului Bihor se va preocupa permanent pentru a deveni o instituţie de referinţă în domeniul artei, dorindu-se a fi apreciată atât de cei care creează actul artistic în sine, cât şi de comunitatea căreia i se adresează”, a precizat noul manager.

Liviu Florin Buțiu a ocupat din 1998 până în 2014 funcția de instrumentist- șef partidă vioara I, concert - maestru și dirijor în cadrul Filarmonicii de Stat Oradea, dar și la Teatrul Regina Maria și Ansamblul Profesionist „Crișana”. Începând cu anul 2003, acesta a mai ocupat funcția de profesor vioară în cadrul Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, iar din 2014 a fost director adjunct și șef secție în cadrul Școlii.

Noul manager a obținut de-a lungul carierei diverse distincții, printre care „Diploma de Merit pentru promovarea și valorificarea tradițiilor românești”, din partea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în februarie 2010, și „Diplomă de Excelență pentru contribuții deosebite în slujba folclorului”, din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș”, filiala Marghita, în octombrie 2010.

Din anul 2005, Liviu Florin Buțiu este și dirijorul orchestrei „Rapsodia Bihoreană”, alături de care a oferit un concert inedit de primăvară, „Drag de Mărțișor”, organizat pe 28 februarie. Spectacolul a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor și a fost prezentat de vedeta TVR Iuliana Tudor.