Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că luni, 20 mai, au fost reluate lucrările pe toate tronsoanele Centurii Aleșd, ca urmare a punerii în aplicare a ultimei proceduri de executare silită. Constructorii se mobilizează pentru a finaliza lucrările pe o lungime de 1,5 kilometri. Stadiul fizic de execuție al proiectului este de 80%.

 

Lucrările includ stabilizarea și asfaltarea drumului. De asemenea, se fac lucrări de fundație la sensul giratoriu de la intersecția cu DJ 764 spre Aștileu, sunt relocate utilitățile și se pregăteşte fundația cu balast pe diferite segmente.

„În a doua jumătate a lunii iulie, Centura Aleșd va fi deschisă circulației. Lucrările au fost reluate pe toate tronsoanele, după un an în care au fost blocate din cauza unui șir de procese. Centura Aleșd va debloca tranzitul prin oraș și va facilita circulația în zona din jurul orașului. Cei care tranzitează orașul înspre Cluj-Napoca pierd minute bune în trafic, generând un deranj atât pentru ei, cât și pentru cei care locuiesc în Aleșd”, a afirmat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Lucrările pe centura Aleșd au fost blocate timp de un an din cauza contestațiilor deciziilor de expropriere emise de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Din cei 23 de localnici care au contestat aceste decizii, majoritatea au renunțat la procese. Șapte persoane au pierdut procesele, instanțele respingând cererile, iar în cazul a cinci persoane s-au pus în aplicare proceduri de executare silită”, precizează administraţia judeţeană.

Lungimea totală a Centurii Aleșd este de 5,8 kilometri. În septembrie 2023 a fost deschisă parțial circulația pe o lungime de 2,3 km, de la km 3+600 până la km 5+852, între DN1 și DN1H, în localitatea Peștiș, pe direcția Zalău.   

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea contractului este de 89.097.659,28 lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare încheiat între Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).