Veste bună pentru șoferi. Centura Oșorhei se deschide traficului sâmbătă, 24 august, la ora 19.00, fiind cea de-a patra centură finalizată de Consiliul Județean Bihor în cursul acestui an.

Comisia de dare în trafic a verificat și aprobat vineri, 23 august, toate aspectele tehnice și de siguranță necesare, astfel încât Centura Oșorhei să fie pregătită pentru deschiderea circulației.

În urma acestor verificări, la care a participat și Poliția Rutieră Bihor, s-a decis ca noul drum să fie deschis traficului sâmbătă, 24 august, la ora 19.00.

Drumul de ocolire va contribui semnificativ la descongestionarea traficului de pe cea mai aglomerată ieșire din Oradea, cea spre Cluj, pe DN1. În fiecare zi, aproximativ 25 de mii de mașini tranzitează localitatea Oșorhei, ceea ce face din DN1 cel mai aglomerat drum național din România. În acest context, Centura Oșorhei este un proiect de infrastructură de o importanță majoră pentru județul Bihor și zona metropolitană a Municipiului Oradea.

Traseul de 5,8 kilometri al Centurii Oșorhei pornește din sensul giratoriu situat la intersecția cu drumul spre localitatea Cheriu, de pe Centura Oradea, ocolește Oșorhei prin sud și se termină în sensul giratoriu de pe DN1, care face legătura cu localitatea Fughiu.

În cadrul aceluiași proiect se reabilitează cei 12,8 km de drum județean dintre Oșorhei și Copăcel. Aici lucrările presupun lărgirea drumului, amenajarea accesurilor la proprietăți, refacerea podețelor și demolarea și refacerea podului peste Valea Sărand. Stadiul lucrărilor este de peste 70%.

Realizarea Centurii Oșorhei și reabilitarea drumului județean fac parte din obiectivul de investiții „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea; Lot 1: Sector 1 (DJ767J) - Oșorhei și DJ767E - Oșorhei - Copăcel”, din proiectul „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor”.

Lucrările sunt executate de firma Porr Construct, iar valoarea contractului pentru cele două drumuri este de puțin peste 108 milioane de lei, fără TVA.

Finanțarea este asigurată din bugetul Consiliului Județean Bihor și din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027.

Din proiectul „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor” mai fac parte Centurile Nojorid, Sântandrei, Biharia și drumul de legătură dintre Biharia și Paleu, modernizarea DJ 763 Padiș - Ic Ponor și reabilitarea DJ 795 Salonta - Tinca.

În prezent, Consiliul Județean Bihor a finalizat sau are în lucru 8 drumuri noi în județul Bihor, cu o lungime totală de 68 de km: Centura Aleșd - 5,8 km (deschisă parțial); Centura Beiuș - 9,3 km; Centura Sântandrei - 5 km (dată în trafic); Centura Nojorid - 8,4 km (dată în trafic); Centura Sânmartin - 8 km (dată în trafic); Centura Oșorhei - 5,8 km (se deschide în 24 august); Centura Biharia - 8,7 km; Inelul Metropolitan Oradea - 17 km.