Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că o minoră, K. A., al cărei tutore legal este preşedintele instituţiei, Pásztor Sándor, se află pe teritoriul Statelor Unite fără a avea acordul obligatoriu al acestuia, motiv pentru care a sesizat Poliţia. Având în vedere că minora se afla în plasament la o fundaţie, CJ cere şefului DGASPC Bihor, Călin Puia, să-şi dea demisia dacă se dovedeşte implicareA instituţiei în acest caz.

 

Printr-un comunicat de presă, Consiliul Judeţean Bihor a anunţat ieri că, în urma unei informări primite de la Direcția de Administrație Publică Locală – Serviciul Juridic-Contencios, serviciul de specialitate al Consiliului Județean pe tematici de drepturi și obligații părintești, s-a constatat că minora K.A., al cărei tutore este președintele CJ Bihor, a părăsit România, aflându-se în prezent pe teritoriul Statelor Unite. CJ Bihor precizează că deplasarea s-a făcut fără o informare și un acord prealabil al tutorelui, Pasztor Sandor. Potrivit comunicatului, fundația care a avut în îngrijire minora a fost somată să prezinte documentele privind deplasarea în străinătate și modalitatea de întocmire a acestora. „Din documentele depuse a rezultat că organizația a prezentat doar un aviz favorabil emis de Comisia Pentru Protecția Copilului Bihor ce funcționează cu suportul administrativ al DGASPC Bihor, fără a avea acordul tutorelui”, se menţionează în comunicat de presă. În aceste condiţii, conducerea Consiliului Județean Bihor a hotărât sesizarea organelor de poliție și de urmărire penală, precum și convocarea de îndată a Comisiei de disciplină a funcționarilor publici din cadrul instituției. Vinovată este considerată Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, conducerea Consiliului Judeţean solicitând demisia directorului acestei instituţii, Călin Puia. „Analiza documentelor și informațiilor deținute de Consiliul Județean Bihor în legătură cu acest caz sunt de competența organelor abilitate sesizate. Având în vedere faptul că pe baza acestor elemente anterior menționate există suspiciunea rezonabilă că este o încălcare gravă a legislației în vigoare, directorul general al DGASPC Bihor are obligația de a colabora instituțional pentru elucidarea cazului, iar în situația în care se confirmă suspiciunea, să-și prezinte demisia”, suţine CJ Bihor.

Se pare că minora a mers în SUA în excursie cu un reprezentant al fundaţiei care o îngrijeşte şi, ulterior, s-ar fi înscris acolo la o şcoală.

Şeful DGASPC Bihor respinge acuzaţiile care i se aduc, afirmând că fundaţia avea responsabilitatea să facă demersurile legale pentru a scoate minora din ţară, iar DGASPC nu are nicio implicare. În plus, la ieşirea din ţară e obligatoriu acordul tutorelui, semnat la notar.