Consiliul Județean Bihor a depus vineri, 11 august, cererea de finanțare cu fonduri europene pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice și reabilitarea clădirii situate în Oradea strada Republicii nr. 35”, practic fostul Palat al Finanțelor, care va deveni, odată finalizat, sediul Consiliului Județean Bihor.

Lucrările de reabilitare au început în august 2022, din bugetul Consiliului Județean, iar prin cererea depusă vineri se dorește decontarea, din fonduri europene, a cheltuielor eligibile.

Cererea a fost depusă în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, valoarea totală a cererii fiind de puțin peste 48 de milioane de lei, cu TVA, din care valoarea eligibilă reprezintă aproape 23,15 milioane de lei, cu TVA.

Pe lângă angajații care sunt în prezent la sediul din Parcul Traian nr.5 din Oradea, în viitorul sediu își vor desfășura activitatea și angajații din direcții sau instituții, precum Direcția Arhitectului Șef, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor sau Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

Totodată, în noua clădire administrativă va funcționa un ghișeu unic, unde vor fi reprezentate toate instituțiile subordonate CJ Bihor.

Palatul Finanțelor Publice este un monument istoric construit în perioada 1899 - 1900 și poartă amprenta cunoscutului arhitect Kálmán Rimanóczy. Construit în stilul eclectic, Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial.