La catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae din Oradea a fost comemorată, azi, trecerea în nefiinţă a lui Iuliu Maniu, bărbat de stat şi martir al neamului. Liturghia şi Slujba Parastasului a fost oficiată de către Preasfinția Sa Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți.

 

După Slujba Parastasului, episcopul Virgil Bercea a rostit câteva cuvinte în memoria lui Iuliu Maniu, invitându-i apoi pe cei prezenți în catedrală să depună o floare la statuia lui Maniu din imediata apropiere. Cei prezenţi, alături de elevii și profesorii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au depus flori şi jerbe la statuia care-l reprezintă pe patronul spiritual al Liceului, statuie amplasată lângă clădirea Liceului și Catedrală.

Toată viața lui Iuliu Maniu a fost ghidată după principiile creștine, deseori putând fi văzut cu Rozarul în mână. Înainte de a muri a primit Sfintele Taine din mâinile Preasfințitului Alexandru Todea, viitor cardinal, închis și el la penitenciarul din Sighetu Marmaţiei. Anul acesta se împlinesc 68 de ani de la moartea sa în închisoare. 

„Sufletul mi-l închin Atotputernicului Dumnezeu, tot devotamentul meu și dincolo de mormânt, mult încercatului meu neam românesc, iar iubirea mea o leg cu frații și nepoții mei și cu bunii mei prieteni, care nici întru cele mai grele persecuții num-au părăsit în calea grea care mi-a fost hotărâtă de soartă” – Iuliu Maniu.

Citiţi aici mărturii despre ultimele clipe ale lui Maniu în închisoare.