Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descoperit în comuna Căbești o zonă în care s-au efectuat lucrări de exploatare a resurselor minerale a nisipului.

Ca urmare a unei sesizări, în data de 5 aprilie 2021, comisarii Gărzii de Mediu Bihor, împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, au efectuat o inspecţie de mediu pe raza comunei Căbeşti, în apropierea localității (extravilanul acesteia), ocazie cu care s-a constatat existenţa unei zone în care s-au efectuat lucrări de exploatare a resurselor minerale a nisipului.

Potrivit unui comunicat transmis marți, 6 aprilie, de Garda de Mediu Bihor, în zona menționată, au fost identificate: „urme de excavare/exploatare a nisipului, dimensiunile estimate ale acestui perimetru de exploatare a nisipului fiind de cca. 107 m lățime, cca. 40 m front în adâncime și cca. 30 m înălțime, din care cca. 2,5 m sol vegetal”.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că pentru exploatarea acestei resurse minerale nu există acte de reglementare eliberate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale București (licență sau permis de exploatare), Autorizație de Mediu, pentru activitate specifică cod CAEN 0811, emisă de APM Bihor, respectiv Autorizație de Gospodărire a Apelor”, menționează reprezentanții GNM Bihor.

Drept urmare, Garda de Mediu Bihor a sesizat organele de urmărire penală, în vederea constatării existenței sau inexistenței unei infracțiuni, precum și stabilirea persoanelor vinovate de săvârșirea acesteia, conform prevederilor art. 57 al. 2 din Legea 85 din 2003 - Legea Minelor.