Astăzi, 10 mai, comisarii Gărzii de Mediu Bihor se vor alătura colegilor lor din țară și vor intra în grevă generală pe termen nelimitat, manifestându-şi, astfel, nemulţumirea şi indignarea pentru inechitatea salarială care există în domeniul protecţiei mediului.

„Este de neînţeles discrepanţa între importanţa care se acordă la nivel global problemelor legate de protecţia mediului şi modul în care sunt trataţi în ţara noastră cei care veghează la păstrarea unui mediu sănătos”, se arată într-un comunicat de presă transmis, ieri, de Valentin Neagoe, preşedintele Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu.

Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate, conform Strategiei Naţionale de Apărare a ţării, angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) nu au mai beneficiat de o creştere salarială din anul 2009, fiind remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. Reamintim că în data de 26 aprilie 2017, angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu au întrerupt programul de lucru pentru două ore, la nivel naţional, în vederea aducerii în prim-plan a nemulţumirilor legitime privind alinierea salariilor personalului GNM la nivelul salariilor colegilor din instituţiile cu atribuţii similare, cât şi  îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

„Faptul că, de la acea dată până în prezent, reprezentanţii Guvernului nu şi-au manifestat dorinţa de a soluţiona problemele grave existente în cadrul sistemului nostru instituţional a dus la această stare de fapt. Pe întreaga perioadă a grevei generale, nu se vor desfăşura activităţile specifice Gărzii Naţionale de Mediu şi nu se va lucra cu publicul în niciun comisariat din ţară, fapt pentru care ne cerem scuze cetăţenilor pentru această disfuncţionalitate”, se mai arată în document.