Raportul Comisiei Județene de Fond Funciar, coordonată de prefectul Dumitru Țiplea, indică o activitate susținută în primele 7 luni din acest an. Comisia Județeană a emis 798 titluri de proprietate prin care s-a reconstituit sau constituit dreptul de proprietate în favoarea persoanelor îndreptățite.

Conform raportului pentru perioada 01 ianuarie – 31 iulie 2024, Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de la nivelul județului Bihor s-a întrunit în 12 ședințe. În decursul ședințelor au fost analizate și validate 608 dosare cu propuneri de reconstituire a dreptului de proprietate. De la începutul anului și până la finalul lunii iulie, Comisia Județeană a emis 798 titluri de proprietate prin care s-a reconstituit sau constituit dreptul de proprietate în favoarea persoanelor îndreptățite.

Totodată, au fost verificate 49 de documentații pentru soluționarea contestațiilor și pentru modificări de titluri în baza sentințelor judecătorești, fiind redactate 18 hotărâri de soluționare a acestora. Comisia a verificat și 426 propuneri de corectare/anulare a unor titluri de proprietate înaintate de OCPI Bihor, fiind redactate 7 hotărâri în acest sens.

534 de cereri de titluri de proprietate au fost validate din cele aproximativ 4.000 înregistrate la nivelul județului Bihor.

Tot în această perioadă a continuat verificarea dosarelor de reconstituire a izlazurilor comunale, fiind analizate documentațiile înaintate de Abram, pentru suprafața de 741,1504 ha, și de Nucet, pentru suprafața de  31,5120 ha. De asemenea, s-a întocmit referat și proiect de ordin al prefectului în vederea trecerii în proprietatea privată a izlazurilor validate (în 2023) în favoarea comunei Sânnicolau Român pentru suprafața de 876,4782 ha.

„Suntem în topul administrațiilor județelor din România care fac eforturi susținute de reconstituire a dreptului de proprietate al cetățenilor. Am făcut din acest demers o prioritate a mandatului meu de prefect, avem datoria de a repara aceste nedreptăți istorice”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.