Povestea dramatică scrisă de poetul danez Hans Christian Andersen îmbracă haina speranței și a spiritului de întrajutorare în cadrul concertului extraordinar „Fetița cu chibrituri”.

 

Aseară la Filarmonica Oradea povestea a prins din nou viaţă, un nou prilej pentru ca oamenii generoşi să doneze pentru copiii aflați în nevoie. Variantă adaptată pentru cor și orchestră a poveştii „Fetița cu chibrituri” a inclus arta dramatică și cea coregrafică, oferind copiilor mici și mari șansa de a înțelege cât mai aproape de adevăr simbolistica acestei povești, inclusiv prin analogii la zilele noastre, în care ignoranța și bulling-ul sunt constante sociale. Evenimentul a avut loc cu participarea Ansamblului de suflători și Corul Filarmonicii de Stat Oradea. Narator: Nora Tiu; fetița: Ilinca Tiu; dirijor: Lorenzo Moroni; dirijor cor: Lászlóffy Zsolt. Inspirați de emoția și profunzimea poveștii „Fetița cu chibrituri”, artiștii Filarmonicii au susţinut primul concert în limba română, sâmbătă, 11 decembrie, iar aseară în limba maghiară. Următorul spectacol va avea loc în 15 decembrie, în limba română.

„Și pentru ca povestea să prindă viață, la sediul Filarmonicii de Stat Oradea se va organiza o campanie de strângere de donații (jucării, obiecte vestimentare etc.), pentru copiii aflați în nevoie, împreună cu Asociația Caritas Eparhial Oradea”, menționează Carmen Rus, managerul instituţiei.

Cei interesați să facă donații sunt rugați să împacheteze produsele în cutii sau plase, pe care să fie notată vârsta și mențiunea fată sau băiat. Pachetele pot fi aduse până pe data de 15 decembrie, între orele 8.00 și 16.00, la sediul Filarmonicii de Stat Oradea, str. Moscovei nr. 5. La concerte va fi prezent și un reprezentant al Asociației Caritas Eparhial Oradea, oferind posibilitatea celor dornici de a da o mână de ajutor, să facă donații bănești, în sumă fixă de 15 lei prin POS sau orice sumă, prin donație directă în cutia special amenajată în acest sens.