O nouă șezătoare va fi organizată la muzeu, începând de joi, 9 noiembrie, ora 18.00. Activitatea se înscrie în proiectul de revitalizare a cămășii vechi românești ce se purta pe meleagurile crișene și la care publicul interesat este invitat să participe.

 

Atelierul se va desfășura între 9 noiembrie 2023 - 24 iunie 2024 și va avea loc cu frecvență lunară, la Muzeul Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr.1/A).

„Vă propunem să ne oprim în câteva sate de pe valea Crișului Repede. Pornind de la imagini vechi din 1885, aducem în fața publicului spăcele cu croi și ornamentică, similară cu acestea dorindu-ne să creăm un dialog între vestimentația purtată la finalul secolului XIX, piese din colecția muzeală și noile spăcele pe care orice bihoreancă să le poarte cu conștiința valorii și vechimii modelului”, anunță reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor - Complex Muzeal. Motivele ornamentale sunt realizate cu diverse tehnici de broderie: închingătură, cusături cu puncte înnodate - îngurzătură, broderie plină - trăsurește, bătucitură, miezește, cusătură crucește sau brânelește, tăieturi și împunsături - ciur, ochi întorși, șabac, ajur.

„Vom învăța să ne confecționăm propria cămașă de Bihor și să o decorăm folosind tehnicile de ornamentare de la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea, având posibilitatea de a ne inspira direct de la piese etnografice aflate în patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor. Și, pentru că e o ȘEZĂTOARE, vom lucra împreună, ca pe vremuri, și ne vom familiariza cu  datinile și obiceiurile zonei noastre”, mai transmit organizatorii.

Inițiatoarea acestei Șezători este dr. Simona Bala, muzeograf, Secția de Etnografie, iar îndrumarea practică, concretă va fi asigurată prin amabilitatea doamnei doctor Florina Berte, care știe „să împungă” frumos și cu acul medical și cu acul de cusut și brodat.

Taxa de participare: 20 lei /an, reprezentând înscrierea în Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”, iar pentru membrii asociației, intrarea este gratuită.

Materialele vor fi asigurate de participanți.