Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a semnat miercuri, 27 septembrie, două contracte pentru proiectarea și execuția lucrărilor de conservare și protejare a două situri din județul Bihor.

La semnarea contractelor au fost prezenți și primarii comunelor Bratca, Aușeu, Șinteu, Șuncuiuș, Vadu Crișului și Dobrești, pe teritoriul cărora se vor implementa proiectele.

Asocierea de firme Silvania Sortilemn (lider), Mis Grup, Muun Concept AB și Silvania International Prod a fost declarată câștigătoare la ambele proiecte.

În cazul primului contract, cel aferent proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, se prevede amenajarea unei zone de vizitare în comuna Bratca pentru conservarea biodiversității și creșterea calității condițiilor de vizitare. Tot în cadrul proiectului se vor amenaja centre de management, cercetare și educație ecologică în comunele Șuncuiuș, Dobrești și Vadu Crișului, sub forma unor locuri de campare moderne. Valoarea contractului încheiat pentru acest proiect este de 7,165,750.13 lei, fără TVA.

Cel de-al doilea contract, „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI00322 Muntele Șes”, prevede lucrări de amenajare, instalare de panouri de protecție, sisteme de supraveghere video, construirea unui centru de management ecologic la Șinteu și dotarea cu echipamente IT. În plus, pentru a împiedica activitățile de motocross pe teritoriului sitului și pentru a oferi o alternativă pasionaților acestui sport, la limita ariei protejate, în comuna Aușeu, va fi amenajat un circuit de 1,7 km lungime. Valoarea contractului încheiat este de 6,770,657.99 lei, fără TVA.

Ambele proiecte se realizează în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

„Toate aceste proiecte trebuie încheiate până la finalul anului, fiind finanțate cu fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Aceste proiecte nu doar că vor consolida eforturile de protejare a naturii, ci vor contribui și la dezvoltarea turismului local, oferind oportunități noi pentru vizitatori să exploreze și să înțeleagă frumusețea și importanța conservării naturii din județul Bihor”, precizează administraţia judeţeană.