Consiliul Județean Bihor a aprobat, în şedinţa de marţi, 30 martie, parteneriatul dintre CJ Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru realizarea centurii Sânmartin, care va porni de la şoseaua de centură a Oradiei, zona străzii Iancu de Hunedoara, şi se va lega de DN 76 la ieşirea din Băile Felix spre Beiuş.

Potrivit acordului dintre CJ Bihor şi CNAIR, administraţia judeţeană va trebui să realizeze studiul de fezabilitate, compania de drumuri urmând să se ocupe de execuţia lucrării. Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a menţionat că noul drum preia o parte din traseul propus de Zona Metropolitană Oradea. Traseul ar urma să aibă o lungime de 5,7 kilometri și pornește de pe strada Iancu de Hunedoara printr-un pasaj suprateran peste Centura Oradea, apoi merge de-a lungul cursului Pârâului Peța până la intrarea în staţiunea Băile 1 Mai. În această zonă va fi construit un alt pasaj suprateran peste drumul dintre Sânmartin și Băile 1 Mai și peste calea ferată Oradea - Sânmartin. Drumul va ocoli păduricea din dreptul sataţiunii Băile Felix (pe partea stângă sensul de mers spre Beiuş), iar revenirea în DN76 se va face printr-un sens giratoriu, care ar urma să fie construit cu aproximativ 50 de metri înainte de a vira spre localitatea Cordău, la ieșire din Băile Felix spre Beiuș.

„În acest fel, se creează o centură a localităţii Sânmartin, care va putea fi folosită de cei care vin dinspre Beiuş și merg la Oradea, fără să intre în Băile Felix şi de cei care vin dinspre Cluj pentru a ajunge în staţiune, astfel încât tranzitul prin Sânmartin să scadă”, a declarat Bolojan. El a mai anunţat că în luna aprilie va fi încheiat un parteneriat și cu Primăria Sânmartin, care va fi responsabilă de suportarea cheltuielilor pentru studiile geologice și topografice, precum și pentru obținerea avizelor și colaborarea cu propritetarii terenurilor care ar urma să fie expropriate.

„Ne propunem ca în cursul lunii iulie să finalizăm SF-ul și să parcurgem procedurile în interiorul companiei de drumuri, de la aprobările din Comisia Tehnico-Economică a CNAIR, din Ministerul Transporturilor, din comisia interministerială, până la Hotârârile de Guvern necesare, astfel încât să fie un proiect matur, care să poată fi finanțat din fonduri europene în cursul anului viitor. Consiliul Județean Bihor își va asuma răspunderea pentru implementarea acestui proiect, în așa fel încât să devină realitate în următorii doi ani”, a afirmat președintele Consiliului Județean Bihor. Drumul de ocolire Sânmartin ar urma să descongestioneze traficul din Zona Metropolitană Oradea și să evite crearea ambuteiajelor în localitatea Sânmartin și în stațiunea Băile Felix. Numărul mașinilor care circulă din Oradea înspre Cluj-Napoca prin localitatea Oșorhei și înspre Deva prin Sânmartin - Băile Felix depășește 24.000 în doar 24 de ore.