Consiliul Judeţean Bihor vrea să schimbe destinaţia campusului şcolar pe care îl construieşte în Oradea, pe strada Ceyrat, din campus pentru învățământ special în unul pentru învățământ dual, susţinând că numărul elevilor înscriși în unitățile de învățământ special este în scădere. Totodată, administraţia judeţeană vrea să înfiinţeze un consorţiu pentru consolidarea învățământului dual.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat într-o conferință de presă, că în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există un capitol destinat dezvoltării şi dotării unor structuri destinate învăţământului dual. Mai exact, se alocă 338 de milioane de euro pentru dezvoltarea a 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a 10 campusuri profesionale integrate. Pentru a atrage fonduri din acest program, administraţia judeţeană le propune consilierilor, în şedinţa de joi, 22 septembrie, aprobarea a două proiecte. Primul este un acord de principiu pentru înființarea unui consorțiu format din CJ Bihor, Primăria Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, unitățile de învățământ tehnologic și profesional și cei mai mari agenți economici din județ. „Consorțiul ne-ar permite să acționăm împreună pentru consolidarea acestui învățământ dual, în așa fel încât să avem oameni mai bine pregătiți, să avem sectorul privat implicat mult mai mult în pregătirea următorilor angajați, să avem consolidată legătura dintre Universitatea din Oradea și mediul privat, în așa fel încât să creăm condiții pentru dezvoltare. Pentru dezvoltarea județului în anii următori, este o necesitate existența unor oameni cu bune calificări profesionale, cu salarii bune pe piața forței de muncă. Prin urmare, pentru noi consolidarea învățământului dual rămâne o prioritate și în anii următori, nu doar în municipiul Oradea, ci în tot județul Bihor”, a declarat preşedintele CJ Bihor.

Cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi vizează mandatarea preşedintelui CJ să facă demersurile necesare pentru schimbarea destinaţiei campusului şcolar de pe strada Ceyrat, aflat în construcţie, din campus pentru învăţământul special într-unul pentru învăţământ dual. Bolojan justifică această măsură prin faptul că, din datele ISJ Bihor, se constată faptul că numărul elevilor înscriși în unitățile de învățământ special este în scădere. De asemenea, atât școlile speciale, cât și Inspectoratul Școlar Județean consideră că este inoportună reunirea tuturor ciclurilor de școlarizare în același spațiu, precizând că elevii preșcolari nu sunt compatibili cu elevii cu tulburări de comportament din ciclul profesional. Interacțiunea cu elevi de alte vârste și diagnostice ar putea duce la stagnări în evoluție. În plus, Ministerul Educației își propune integrarea unui număr cât mai mare de elevi din învățământul special în cel de masă. Așadar, campusul „este supradimensionat față de necesitățile și prognozele legate de învățământul special din județul Bihor”.

„Campusul poate fi foarte ușor reconfigurat, pentru că lucrările acoperă toate necesitățile unui campus general: sunt spații de cazare, ateliere de lucru, săli de curs, bibiliotecă, cabinet medical, cantină, sală de mese. Prin urmare, respectă toate necesitățile unui spațiu general de învățământ, inclusiv pentru cel dual”, susţine Ilie Bolojan. Avantajul campusului este poziţionarea sa în imediata vecinătate a Universității din Oradea și a viitorului Parc Științific și Tehnologic. În plus, companiile ar urma să se imlice atât prin predare, cât și prin dotarea unor spații și alocarea unor burse pentru elevi.

„Modelul nostru este Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov. La materiile de specialitate, ne vom baza pe inginerii și maiștrii de la marile companii”, a mai afirmat Bolojan.

În prezent, construcția este realizată în proporție de 80%, toate decontările făcute către constructor fiind alocate din bugetul propriu al Consiliului Județean Bihor. Valoarea investiţiei este de 16 milioane euro, fără TVA.