Peste 6.000 de persoane au fost legitimate și 194 de societăți comerciale și mijloace de transport au fost verificate sâmbătă pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus, în județul Bihor.

 

Sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţ au acționat integrat, sâmbătă, 13 noiembrie, legitimând 6.061 de persoane și verificând respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 106 societăți comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri, zone de agrement, gări și autogări.

De asemenea, în cadrul acțiunilor punctuale, au fost verificate 88 de mijloace de transport, din care 30 de mijloace de transport public în comun. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 85 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de aproape 25 de mii de lei. Dintre acestea, 68 de sancțiuni au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, 13 pentru nerespectarea interdicțiilor privind libera circulație, iar patru, pentru nerespectarea măsurilor privind carantina și izolarea.

În cadrul misiunilor au fost angrenați 117 polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bihor, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al judeţului Bihor, inspectori ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, inspectori de la Direcția de Sănătate Publică, precum și inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Scopul acțiunilor nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și preveni acele activități sau comportamente care ar conduce la răspândirea Covid-19. Acțiunile vor continua zilnic.

„Recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte măsurile de protecție individuală, să poarte masca de protecție, să păstreze distanțarea fizică, să respecte interdicțiile privind deplasarea sau libera circulație și să nu se expună la riscuri”, se afirmă într-un comunicat al IPJ Bihor în care se mai precizează că cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.