În urma articolului „Directorul de la Partenie Cosma vrea after-party de zece mii de euro  - Pe banii părinților!”, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a trimis o echipă de control la școală. Tot vineri, primarul Florin Birta a spus că municipalitatea orădeană nu este de acord cu aceste practici.

Conform șefului Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, o echipă de inspectori a fost trimisă să verifice aspectele relatate în mass-media, urmând a lua măsurile care se impun. După discuția purtată joi cu reporterul Crișanei, în care a subliniat că le-a comunicat în nenumărate rânduri directorilor să nu ceară bani de la copii, le-a scris conducătorilor școlilor pe grupul de WhatsApp că „este interzisă strângerea de fonduri de la părinți”. Inspectorii trimişi la Colegiul Economic au luat inclusiv declaraţii scrise de la diriginţii claselor a XII-a. 

Tot vineri, în ședința online a Consiliului Local al Municipiului Oradea, consilierul Liviu Sabău i-a cerut primarului Florin Birta să își exprime un punct de vedere cu privire la situația de la Colegiul Economic.

„Niciodată nu am susținut astfel de practici, tot timpul Primăria a asigurat școlilor toți banii necesari pentru funcționare, astfel încât niciun elevi să nu vină cu bani de acasă”, a spus primarul Florin Birta, care a mai adăugat că directorii pot avea anumite abordări care nu depind de Primărie sau Consiliul Local, dar „dacă s-au creat anumite ilegalități, organele abilitate vor lua măsurile necesare”.