Polițiștii bihoreni au fost prezenţi în weekend la Waves Festival, cu recomandări preventive prețioase și ochelari care distorsionează realitatea, simulând efectele consumului de alcool și substanțe psihoactive.

Polițiștii de prevenire, alături de reprezentanții Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor și de jandarmi au fost prezenți la Waves Festival, care s-a desfășurat în stațiunea Băile 1 Mai.  

Astfel, la sfârșit de săptămână, polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii de program au fost alături de cetățeni cu un stand cu materiale informativ - preventive, au interacționat cu participanții la eveniment și le-au oferit recomandări utile cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, dar și despre urmările sale, precum deteriorarea relațiilor cu familia și cu prietenii, dependența, depresia, violența, accidentele rutiere.

Participanții la eveniment au avut ocazia, cu ajutorul unor ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri, să înțeleagă efectele devastatoare ale acestora asupra organismului. 

„Senzație unică și o experiența pe măsură”, „Un experiment util de care cu toții ar trebui să avem parte. Voi împărtăși această experiență tuturor prietenilor mei.”, „Văd un curcubeu, sunt amețită, vă văd tare departe, dublu chiar! Mă ghidez doar după voce.”, „E o altă perspectivă, mă face să înțeleg concret ce se întâmplă cu simțurile noastre în astfel de cazuri” au fost câteva din impresiile exprimate de tinerii care au încercat ochelarii speciali pe care polițiștii i-au pus la dispoziție.

Scopul acestor acțiuni, care vor continua pe toată perioada sezonului estival, este acela de a îndruma populaţia, în special tinerii, să își petreacă timpul liber într-un mod sănătos, ca alternativă la consumul de alcool sau droguri.

Totodată, acțiunile polițiștilor bihoreni vizează creşterea nivelului de informare a cetățenilor şi sensibilizarea acestora cu privire la aspectele medicale, psihologice şi sociale ale consumului şi dependenţei de droguri, în vederea diminuării stigmatizării şi marginalizării sociale pe care le implică consumul acestor substanțe.