Sub îndrumarea asistentei olandeze Ria Beukenkamp, de la Fundaţia Stichting Oost Europa Boskoop (SOEB), angajații Centrului de îngrijire la domiciliu, din cadrul Asociației Caritas Catolica Oradea, au participat marți, 20 martie, la un curs de formare profesională privind tehnicile de utilizare a pansamentelor speciale şi cunoaşterea metodelor noi de îngrijire a plăgilor şi escarelor.

În prima parte a activităţii, participanţii au putut afla de la Ria Beukenkamp, conducătoarea fundaţiei olandeze, modul în care sunt colectate în Olanda materialele sanitare şi transportate în România. Fundaţia sprijină de peste 20 ani diferite proiecte sociale în Bihor și s-a axat în special pe domeniul îngrijirii la domiciliu din cadrul Asociației Caritas Catolica Oradea.

Îngrijitoarele participante la curs şi-au putut da seama cât de privilegiate sunt, deoarece din Olanda primesc materiale moderne, care în România încă nu sunt foarte cunoscute. Acestea sunt extrem de eficiente în tratarea diferitelor plăgi uscate sau cu supuraţii, şi dau un plus de confort bolnavilor, inclusiv celor aflați în stare terminală.

„Tocmai pentru că este vorba de tehnici şi materiale atât de noi, este necesar ca îngrijitoarele să-şi reînnoiască permanent cunoştinţele profesionale şi să-şi însuşească ultimele tehnici şi metode, care sunt deja folosite în Occident. Caritas Catolica acordă importanţă deosebită acestor cursuri de perfecţionare şi este foarte recunoscătoare partenerilor olandezi, care nu doar trimit donaţiile, ci se implică personal şi prin transmiterea de know-how”, a declarat Szombati-Gille Tamás, responsabil comunicare, Caritas Catolica.