Ca și anul trecut „Luna curățeniei” va avea în centru două competiții „Campionatul bihorean al curățeniei”, care se va adresa primăriilor din județ, și EcoProvocarea, care se va adresa elevilor. Concursurile au un fond de premiere de peste un milion de lei.

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut joi, 27 aprilie, o conferință de presă alături de inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, și Șerban Sere, managerul CSM CSU Oradea.

La fel ca în anii precedenți, în luna mai vor fi organizate două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei”, care se adresează primăriilor din județ, și EcoProvocarea, o competiție pentru elevii din județul Bihor.

Înscrierea în concursul „Campionatul bihorean al curățeniei” se va desfășura în perioada 29 aprilie – 10 mai 2023. Vor fi acordate trei premii în fiecare zonă de operare, respectiv Locul I – o sută de mii de lei, locul II – 50 de mii de lei și locul III – 30 de mii de lei. 10% din fiecare premiu este destinat fondului de premiere al elevilor care fac parte din EcoCluburile Bihor.

„În acest an, la Campionatul bihorean al curățeniei vor conta doar deșeurile reciclabile, respectiv hârtie/carton, plastic/doze și sticlă. 60% din punctaj va reprezenta cantitatea de deșeuri din aceste categorii împărțită la numărul de locuitori, iar 40% va fi dat de procentul de creștere a gradului de colectare separată a deșeurilor în lunile martie, aprilie și mai, prin raportare la media anului trecut”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, care a mai adăugat că, pentru a preîntâmpina contestațiile cu privire la câștigători, s-a decis ca în comisia care va verifica și stabili rezultatele să fie câte un reprezentant al fiecărui partid politic din Consiliul Județean Bihor.

 „Deșeurile nu au culoare politică și e greșit să compromitem pașii buni făcuți împreună pentru un județ mai curat, politizând proiectul”, a concluzionat Mălan.

 

140 de premii a câte 500 de lei fiecare

Concursul „EcoProvocarea” se desfășoară în perioada 1 mai – 15 iunie 2023 și se adresează elevilor înscriși în clasele I – XII în școlile din toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Bihor, inclusiv Municipiul Oradea.

„Noi suntem preocupați de educația și conștientizarea copiilor în legătură cu importanța protejării mediului înconjurător și în acest an ne-am gândit să ne implicăm în a-i susține pe copii să facă sport. În parteneriat cu ISJ și CSM Oradea, vom organiza în fiecare școală o ștafetă a reciclării, în cadrul căreia vor fi echipe formate din copii din clase diferite pe categorii de vârstă”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, le-a mulțumit directorilor, profesorilor și elevilor pentru implicare, iar Șerban Sere a anunțat că elevii care sunt înscriși într-un EcoClub și fac parte din ștafeta câștigătoare vor participa gratuit la un meci al echipei de baschet CSM Oradea, alături de unul dintre părinți.

Elevii care sunt înscriși într-un EcoClub și participă la concursul sportiv de ștafetă, participă la cel puțin o acțiune de igienizare și conving cel puțin 3 adulți să își instaleze aplicația „Bihor curat”, vor intra într-o tragere la sorți prin care vor putea câștiga premii în valoare de 500 lei. Vor fi 140 de premii, câte 20 în fiecare zonă de operare. În plus, asociația Pro Timer, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Ecolect și Direcția Silvică, va organiza tabere ecologice în cantoanele silvice din județul Bihor.

„Luna curățeniei” este un proiect al întregii comunități, care se bucură de sprijinul partenerilor ADI Ecolect Group, ISJ Bihor, Universitatea din Oradea, cultele religioase, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Direcția Silvică, ONG-uri de profil și mediul de afaceri local.