La sediul Penitenciarul Oradea a avut loc, luni, prezentarea Raportului de activitate pe anul 2023, în cadrul căreia au fost evidențiate rezultatele instituționale, precum și provocările și prioritățile pentru anul 2024.

Raportul sintetic a fost prezentat de directorul unității, comisar șef de poliție penitenciară Ciprian Timiș, concluziile privind activitatea de ansamblu a instituției în anul 2023 evidențiind rezultatele bune obținute de colectivul Penitenciarului Oradea. Reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Alin Bîndar, șef serviciu inspecție penitenciară, a luat cuvântul, apreciind pozitiv rezultatele obținute de Penitenciarul Oradea în anul 2023, asigurând întreaga echipă a unității bihorene de sprijinul factorilor de conducere din cadrul ANP, pentru îndeplinirea obiectivelor propuse pentru anul în curs. Potrivit unui comunicat transmis de unitatea de detenţie, obiectivul primordial rămâne asigurarea unui mediu sigur și securizat în instituție. Prin implementarea unor strategii inovatoare și consolidarea măsurilor de prevenire, ne propunem să menținem un climat ordonat și echilibrat unității.

Administrația penitenciarului a urmărit cu consecvență îmbunătățirea condițiilor de detenție în concordanță cu standardele europene, adoptarea și aplicarea normelor și recomandărilor prevăzute în documentele internaționale și în legislația națională, crearea de noi posibilități de implicare în activități lucrative, precum și prin diversificarea demersurilor de reintegrare socială, în ceea ce privește includerea unui număr cât mai mare de deținuți analfabeți în activități de școlarizare precum și de formare a unor competențe și abilități profesionale

„Reabilitarea și reintegrarea socială continuă să fie aspecte cheie ale activității noastre. Vom intensifica programele educaționale și de formare profesională pentru a oferi deținuților șanse reale de reintegrare în societate. Colaborarea strânsă cu comunitatea și organizațiile locale va juca un rol esențial în acest demers și în acest an. Totodată, ne propunem să continuăm dezvoltarea de parteneriate cu specialiști în domeniul sănătății, asigurând accesul la servicii medicale de calitate pentru toți cei aflați sub custodia noastră, în cursul anului 2023. Suntem conștienți de responsabilitatea față de societate și ne angajăm să fim transparenți în acțiunile noastre, menținând un dialog deschis cu publicul și mass-media”, se arată în comunicatul Penitenciarului Oradea.