România nu poate păstra din producţia de ceapă pentru iarnă, în lipsa depozitelor, astfel că este nevoită să importe în extrasezon, ceea ce se răsfrânge în preţuri mai mari. În plus, războiul din Ucraina, un important producător de legume, contribuie la creşterile de preţ.

 

În prezent, un kilogram de ceapă se vinde între 8 şi 9,5 lei în marile reţele de retail, conform datelor de pe site-ul Monitorul Preţurilor, al Consiliului Concurenţei.

„Un factor important pentru lipsa cepei e Ucraina, pentru că ucrainenii produceau legume într-un bazin precum Matca şi a fost acaparat de Rusia, iar România importa din Ucraina în judeţele aflate aproape de graniţă. Apoi, s-au făcut multe exporturi de ceapă către Ucraina din Austria, Germania şi Polonia şi chiar din România în sezon. În plus, în România nu avem multă ceapă şi nici depozite să o păstrăm pentri iarnă, aşa că vindem cu preţ când recoltăm şi după aceea importăm iarna”, spune Mircea Marius Filimon, proprietarul companiei Marivla Vegetable, producător de legume din Matca, cu afaceri de peste 17 milioane de lei în 2021.

„Nu este ceapă românească pe piaţă şi de aceea a crescut preţul. Încă n-a ieşit ceapa noastră, suntem la început de sezon. Ştim că acoperim consumul României în sezon de ceapă, dar în extrasezon, nu. Pe măsură ce apare ceapa în România, o să scadă preţurile. Acum, ceapa care e nouă pe piaţă e produsă în sere şi costurile sunt mai mari. Nu trebuie să ne facem griji, că preţul vă scădea odată ce va veni mai multă marfă în piaţă”, spune Teodor Birţ, preşedinte al Asociaţei Administratorilor de Pieţe din România.

În România s-a cultivat în 2021 o suprafaţă de 29.250 de hectare cu ceapă şi a produs 357.000 de tone, în scădere cu aproape 5% faţă de anul anterior, arăta datele de la INS. După producţie, România se află între primii zece jucători din UE.

Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, explica anterior că cea mai mare parte din producţia de ceapă este realizată în gospodăriile populaţiei şi nu ajunge în circuitul economic, astfel este dezechilibru în piaţă în anumite momente.

Astfel, deşi România este între primii zece cultivatori de ceapă din UE şi, teoretic, îşi acoperă 90% din consum din producţie - consumul anual de ceapă uscată este de 20,7 kilograme/cap de locuitor, practic în marile supermarketuri în extrasezon ceapa vine din Polonia, Olanda sau Germania.

În 2021, importurile de ceapă, haşmă, usturoi şi praz ale României au fost de 40 de milioane de euro, potrivit datelor de la INS.