Perioada sărbătorilor de iarnă este una în care se fac mai multe cumpărături decât în restul anului. Tocmai de aceea, atunci când achiziționați produse alimentare, jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte, este bine să țineți cont de câteva reguli.

La achiziționarea produselor alimentare specifice sărbătorilor de iarnă, pentru produsele neambalate (carne, pește, produse lactate, produse de patiserie şi cofetărie proaspete etc) analizați aspectul produsului: culoare, miros, consistență etc. Acestea trebuie sa fie cele specifice produselor, nefiind admise modificări de nici un fel; verificati existența pe carne a ștampilelor de verificare sanitar veterinară;

Urmăriți modul de expunere: comerciantul trebuie să asigure temperatura optimă de păstrare și să respecte regulile privind vecinătatea produselor; verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător  pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat).

Atunci cand cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru consumator, evitați să achiziționați astfel de produse.

Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă);

Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare;

Verificați cu atentie data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate) și refuzați produsele care prezintă termenul de valabilitate modificat, șters sau depășit.

La cumpărarea produselor solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriți să reclamați calitatea sau siguranța unui produs.

Vă atragem atenția asupra legumelor și fructelor comercializate în cadrul piețelor în spații deschise unde temperatura mediului ambiant foarte scăzută afecteaza calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc);

Nu cumparați produse alimentare de la persoane și din locuri neautorizate (de exemplu, stații de tramvai). Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și riscați să achiziționati un produs neconform sau chiar nesigur care vă poate afecta sănătatea. Totodată, nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială în cazul unei eventuale reclamații.

 

La achiziționarea jucăriilor

Cumpărați jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanța fiscală), de care veți avea nevoie în cazul unei eventuale reclamații.

Verificați existența marcajului CE care conduce la supoziția că produsul este sigur, conform legislației în vigoare și existența denumirii și a datelor despre sediul producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat;

Alegeți jucării specifice vârstei copilului și nu adresate altei categorii de vârstă.

Verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, acestea trebuie să fie traduse în limba română.

Evitați achiziționarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese ușor detașabile (de dimensiuni mici - care pot fi înghițite sau din materiale textile sau păr - care prin desprinderea cu ușurință pot produce sufocare).

Nu achiziționați jucării care conțin elemente detașabile (magneți permanenți) sau sunt constituite numai din magneți permanenți ce ar putea fi înghițiți, pentru copii cu vârsta sub cea indicată de producător etc.

La jucăriile alimentate electric: dacă sunt branșate direct la rețea, verificați starea cablului și prizelor, dacă jucăria utilizează un transformator sau redresor, verificați ca acesta să furnizeze o tensiune mai mica de 24 V. Este indicat ca părinții să supravegheze copiii atunci când se face alimentarea jucăriei.

 

Achiziționarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte

La alegerea articolelor de îmbrăcăminte, verificați eticheta termo-umido-rezistentă indicațiile privind întreținerea produsului și respectați aceste instrucțiuni.

Verificați întotdeauna compoziția fibroasă a materialului, pentru a face o alegere conform cu nevoile dumneavoastră.

Încercați să achizitionați articole de îmbrăcăminte din locații unde vi se asigură condiții pentru a le încerca. Dacă renunțați la acest drept, operatorul economic nu este obligat să vă restituie contravaloarea produsului dacă acasă constatați că mărimea nu este cea potrivită sau nu vi se potrivește modelul.

La achiziționarea încălțămintei verificați cu atenție pictogramele care arată materialul părților componente ale acesteia, sau cereți informații despre acest lucru vânzătorului. Veți evita astfel situații neplăcute precum aceea de a achiziționa încălțăminte recomandată a fi folosită doar pe timp uscat, cum ar fi cea cu tălpi din piele sau cu fețe cusute, la care există riscul pătrunderii apei în interior.

Respectați instrucțiunile producătorului pentru păstrarea, întreținerea, curățarea și utilizarea încălțămintei.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, acţionează conform competenţelor stabilite prin actele normative în vigoare, verificând în această perioadă comercianții de produse specifice sărbătorilor de iarnă, pentru a preîntâmpina eventuale cazuri nedorite, asigurând permanență pentru preluarea reclamațiilor la numărul de telefon 0377.755.359.

Pentru situații deosebite, dacă evaluarea nivelului de risc pe care îl reprezintă evenimentul respectiv va arăta că e nevoie de o intervenție, există pregatită echipe de intervenție operativă.

De asemenea, consumatorii pot apela Telefonul Consumatorului 0219551 pentru consiliere și informații referitor la modul de depunere al unei reclamații, sau pot depune o reclamație scrisă fie pe site-ul anpc.ro, completând formularul de reclamații online, fie la sediul din Oradea, str. Evreilor deportați, nr. 4 A1.