În perioada 16-19 septembrie, se va desfășura la Oradea cea de-a XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, având ca temă: „Relația dintre episcop și preoți - fraternitate și umanitate”.

Întâlnirea va fi găzduită de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, sub egida Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE). Episcopii Catolici Orientali se reunesc anual, ultima întâlnire europeană desfășurându-se anul trecut la Atena, Grecia.

Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali 2024 are loc la Oradea în anul în care Biserica Greco-Catolică din România celebrează cinci ani de la beatificarea Fericiților Episcopi Români Martiri greco-catolici de Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj (pe 2 iunie 2019), și este a doua de acest gen care se desfășoară la Oradea, după Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa din 2011.

La întâlnire vor participa peste 60 de episcopi catolici orientali din Europa care vor discuta pe marginea temei centrale și a Sinodului despre sinodalitate (2021-2024), înainte de cea de-a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări generale a Sinodului episcopilor, care se va desfășura în perioada 2-27 octombrie, în Vatican. De asemenea, au fost invitați să participe episcopii de rit latin și bizantin din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Deschiderea oficială a Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2024 va avea loc luni, 16 septembrie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea. Cuvântul de bun-venit va fi rostit de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și gazdă a întâlnirii. La sesiunea inaugurală sunt invitați să ia cuvântul: Emineța Sa Cardinalul Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican, Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Mons. Gintaras Grušas, președintele Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE), Preasfinția Sa Sofronie Drincec, Episcop ortodox al Oradiei, Excelența Sa Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, Marcel Daniel Dragoș, Prefect al județului Bihor, și Florin Birta, Primar al orașului Oradea.

În cadrul Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa la Oradea participanții vor celebra zilnic Sfânta Liturghie în rit bizantin, de la ora 8.00, în următoarele locații: Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea (17 septembrie), Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” (18 septembrie), Parohia Greco-Catolică „Schimbarea la Față” (Velența).

Marți, 17 septembrie, de la ora 18.30, la Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea, va fi susținut în onoarea participanților Concertul vocal-simfonic „Kyrie Eleison”. Sub bagheta dirijorului Gianpaolo Mazzoli, vor interpreta: Egyed Apollónia – sopran, Daniel Magdal – tenor, Florin Estefan – bariton, alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.

Pe 18 septembrie, de la ora 18.00, în Bazilica Romano-Catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria” din Oradea, se va celebra Paraclisul Maicii Domnului, în cadrul căruia va fi rostită Rugăciunea Domnească Tatăl nostru în diverse limbi, iar rugăciunea de încheiere va fi condusă de Preasfinția Sa László Böcskei, episcop a Diecezei Romano-Catolice de Oradea, în limba maghiară. Va cânta Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan). La final, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, va da binecuvântarea apostolică din partea Sf. Părinte Papa Francisc, în limba latină.

Agenda Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2024 de la Oradea va include o serie de conferințe și sesiuni de lucru în care episcopii vor aborda subiecte legate de sinodalitate, fraternitate și umanitate în relația dintre episcopi și preoți. Vor conferenția: Em. S. Card. Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului vatican pentru Bisericile Orientale, E.S. Mons. Manuel Nin, Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, Î.P.S. Borys Gudziak, Arhiepiscop mitropolit de Philadelphia (SUA), și Pr. Prof. Univ. Cristian Barta, Decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Publicul doritor este invitat să participe la sfintele slujbe!