Modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, devine realitate. Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru achiziționarea echipamentelor IT&C necesare. Achiziția mai include instalarea echipamentelor și punerea acestora în funcțiune.

Proiectul are rolul de a facilita interacțiunea cu publicul și de a moderniza infrastructura bibliotecii, prin implementarea tehnologiilor de ultimă generație. 

Biblioteca va fi dotată cu echipamente moderne care să simplifice împrumutul și returnarea cărților, inclusiv unități de autoîmprumut și returnare automată, disponibile 24/7. Securitatea și gestionarea eficientă a colecțiilor vor fi asigurate prin utilizarea tehnologiei RFID și a porților de securitate avansate. Activitatea personalului va fi îmbunătățită prin stații de lucru mobile și cititoare RFID.

În cadrul aceleași proceduri vor fi achiziționate 5 mașini de brodat și cusut computerizate pentru „Șezătoare la Bibliotecă”, un proiect al Bibliotecii Județene cu o tradiție din 2017.

Licitația este împărțită în două loturi, cu o valoare totală estimată de 6,2 milioane lei, fără TVA. Printre echipamentele ce vor fi achiziționate se numără laptopuri, tablete, stații pentru autoîmprumut și returnare, videoproiectoare, scanere self-service, dotări pentru studio de înregistrări și o aplicație mobilă special concepută pentru utilizarea în cadrul bibliotecii, care permite utilizatorilor să împrumute și să returneze cărți folosind tehnologia RFID (Radio-Frequency Identification).

Termenul pentru depunerea ofertelor este 8 octombrie 2024, ora 15.00. Finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin PNRR.

În prezent sunt în desfășurare lucrări la sediul Bibliotecii Județene Bihor. Acestea au demarat la sfârșitul lunii martie 2024. Se lucrează în zona de acces principal, unde se pregătește turnarea plăcii de beton pentru noua secțiune construită. Concomitent, se efectuează finisaje în spațiul adiacent, care va deveni zona de lucru cu publicul în următoarele luni.