Au mai rămas câteva zile până când va debuta un proiect de vacanță inedit organizat de Asociaţia Internațională „Euro Foto Art” pentru copiii şi tinerii orădeni, dar și pentru cei din alte orașe care vor petrece vacanța în Oradea.

Este vorba de un curs de inițiere în tehnică și artă fotografică (seria E/ 2020), cu o durată de două săptămâni, la care pot participa copiii cu vârste între 12 și 14 ani, dar şi tineri, cu vârste între 15 și 19 ani.

Cursul va începe marți, 4 august 2020, la sediul asociației din Palatul Princiar (Corpul C, etaj. I) al Cetății medievale Oradea, și se va desfășura după următorul program: marți, miercuri și joi, între orele 9.00 – 11.30 (tineret) şi 11.30 – 13.00 (copii), şi vor fi conduse de cunoscutul artist fotograf orădean Ştefan Tóth, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”. Este de reținut faptul că o parte a orelor teoretice vor fi susţinute la sediul asociației, iar o altă parte, în sălile Colecției de Tehnică și Artă Fotogarfică „Ștefan Tóth István” din cadrul Muzeului orașului Oradea – Complex Cultural.

Potrivit artistului fotograf Ştefan Tóth, în cadrul cursului, participanţii vor învăța o serie de lucruri despre modul cum „să vadă şi să observe” tot ce este în în jurul lor: lumina, strălucirea, contralumina şi reflexele. Mai mult, participanţii vor putea afla informaţii despre apariţia fotografiei, aparate de fotografiat (clasic şi analog), obiective speciale, dar şi despre fotografia artistică. De asemenea, vor afla detalii interesante despre modul în care trebuie să fotografieze în general, dar în mod special: peisaje, portrete sau alte genuri ale artei fotografice. O surpriză deosebită pregătită pentru cursanți va constitui developarea demonstrativă în laboratorul analog al asociației a fotografiilor alb-negru, cu mențiunea că doar aici, din toată România, se mai poate admira această tehnologie din perioada de glorie a fotografiei de analog.

De asemenea, în cadrul cursului, cursanţii vor participa şi la deplasări de creaţie, cu aparatul de fotografiat digital și telefoane mobile în centrul istoric al municipiului Oradea. Din lucrările realizate cu ocazia deplasărilor de creaţie individuală și de grup va fi organizată o expoziţie de fotografie, care va fi vernisată în parteneriat cu Muzeul orașului Oradea – Complex Cultural, la sfârşitul cursului, vineri, 20 august 2020, de la ora 18.00, în Galeria „Euro Foto Art”, Centru expozițioanl EFA Oradea – România, din  Palatul princiar al Cetății Medievale (Corpul C).

Cu prilejul festivităţiilor de absolvire a cursului, vor fi înmânate certificatele de absolvire.

„Îi asigur pe părinţi că, la terminarea cursurilor, copiii lor care s-au înscris la acest proiect, vor observa altfel lumea din jurul lor, vor vedea diferit un film artistic sau documentar şi, în acest fel, vor deveni mai bogaţi spiritual”, precizează artistul fotograf Ştefan Tóth, lectorul cursului.

Pe perioada cursului, conducerea Asociației Internaționale „Euro Foto Art” va asigura cursanților apă minerală și răcoritoare, în condiții de gratuitate. În cadrul cursului, vor fi asigurate câte trei locuri pentru persoane defavorizate, care vor putea participa la curs în condiţii de gratuitate, în baza unei cereri şi a documentelor justificative (în raport cu numărul cursanţilor înscrişi). Absolvenții vor avea posibilitatea să devină membri creatori ai Asociaţiei „Euro Foto Art” Oradea, unde își vor putea dezvolta preocupările în domeniul artei fotografice. Înscrieri se fac în limita locurilor disponibile. Informaţii suplimentare despre curs se pot obţine la telefonul 0741/212.111 sau prin e-mail, la: eurofotoart@gmail.com