Pe anumite porțiuni, Drumul Național 76 Oradea - Deva este finalizat, fiind executate chiar și rigolele aferente acestuia. Am fi tentați să credem că, după mai bine de un deceniu de așteptare, locuitorii așezărilor unde lucrările sunt terminate sau în stadiu de finalizare sunt, acum, pe deplin satisfăcuți, bucurându-se de beneficiile unui drum modern. Ei bine, sunt localități din Bihor unde situația este exact pe dos, oamenii fiind vizibil nemulțumiți de soluțiile tehnice aplicate de constructori.

 

Ne-am deplasat, pentru început, la Criștioru de Jos, acolo unde mai multe gospodării au fost complet izolate tocmai de drumul care trebuia să-i conecteze mai rapid cu restul lumii. Înălțarea carosabilului cu aproximativ un metru, fără să fie amenajate podețe sau căi de acces către gospodării, i-a adus pe săteni în imposibilitatea să iasă ori să intre în curți cu autovehiculele proprii. Din păcate, situația nu este singulară, de aceleași probleme lovindu-se și locuitorii satului Sudrigiu. Nici la Beiuș, unde reparațiile pe DN 76 sunt în toi, lucrurile nu sunt clare; beiușenii se întreabă de ce nu se reface și terasamentul, dacă vor fi amenajate rigole sau dacă vor fi montate borduri, dacă podul peste Valea Nimăiești va fi consolidat și lărgit.

Considerând că noul șef al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj-Napoca, orădeanul Radu Băruță, ar trebui să cunoască realitățile de pe traseul din Bihor al Drumului Național 76, l-am contactat telefonic. Răspunsul acestuia a fost elocvent, șeful DRPD Cluj-Napoca pasându-ne spre biroul presă, de la București, al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cei de acolo pasând „mingea” - sau pisica moartă?! - în terenul colegilor clujeni.

Fără un răspuns clar și răspicat la problemele lor, din partea factorilor responsabili, pasați cu un birocratism tipic unor vremuri pe care le credeam apuse, bihorenii de pe lângă DN 76 se gândesc îngrijorați la ziua când va trebui să-și aducă recoltele în gospodării ori la cea în care - Doamne, ferește! - o urgență le-ar impune să iasă din curți cu autovehiculele proprii! Nu vor avea cum ieși în drum chiar din cauza... drumului!