Filiala Bihor a Ordinului Arhitecților din România prezintă azi, 30 mai, ora 18.00, la Casa Tineretului din Oradea, str. Cazaban nr. 49, documentarul intitulat Oraș, evoluție și actualitate”.

Filmul a fost realizat în cadrului proiectului cultural finanțat din Timbrul arhitecturii de către Ordinul Arhitecților din România, sesiunea 2022/2023.

Scopul proiectului a fost de a pune în valoare importanța și rolul factorilor implicați direct în actul de arhitectură și dezvoltare urbanistică a orașului. Participarea arhitecților și specialiștilor în realizarea filmului documentar aduce acel plus de valoare pe care societatea civilă este bine să-l perceapă din punct de vedere al diseminării informației și să înțeleagă necesitatea evoluției unui oraș. Filmul este structurat pe capitole: Istoria ascunsă - detalii despre Cetatea Oradea, Casa de Cultură a Sindicatelor; Moștenirea prețuită - respectul față de patrimoniul arhitectural - palatele orădene monumente istorice; Perioada comunistă și colectivul - construcții din anii 1960-1980, blocurile de locuințe din cartiere, rolul bulevardelor și a intersecțiilor importante, Piața Magnoliei, detalii despre investițiile importante - Hotel Continental, fostul Cinematograf Patria, Sala de sport Antonio Alexe, Magazinul Crisul și Mercur de pe str. Republicii; Oradea nouă - Centrul Comercial Lotus, Hotel Ramada și imobilul situate pe str. Roman Ciorogariu nr. 26. Filmul se încadrează în categoria documentarelor narative, care prin personaje, arhitecți și specialiști descriu prin note particulare și relevante pentru o anumită perioadă, evoluția orașului Oradea.

Echipa de proiect formată din arhitect Daniel Panait - președinte al Filialei Bihor și manager de proiect - Angela Lupșea, și-au propus ca prin scenariu și particularitățile acestuia să fie dată o notă aparte breslei arhitecților și a colectivelor de specialiști care au contribuit la dezvoltarea orașului. Astfel, prin modul în care personajele intervin în povestea ce face obiectul scenariului materialului video, spectatorii vor fi surprinși să cunoască detalii despre cum erau implicați arhitecții și specialiștii în realizarea construcțiilor din perioada 1970 și până în zilele noastre.