Două persoane au fost surprinse vineri, 26 august, de o surpare de pământ, în Oradea, pe str. Marin Preda. O persoană a fost scoasă conștientă, i s-a acordat primul ajutor și a fost trimisă la spital, cealaltă a fost evacuată de sub dărâmături la ora 15.35, medicul SMURD declarând decesul acesteia.

La fața locului acționau vineri, în jurul orei 14.00, 16 pompieri militari cu o autospecială de descarcerare grea, două autospeciale de intervenție cu modul de descarcerare, o autospecială  de primă  cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară, precum și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea și un echipaj al SAJ.

„Victima evacuată este conștientă. Echipajele medicale îi acordă îngrijirile necesare la fața locului, urmând a fi transportată la UPU Oradea”, declara lt. col. Camelia  Roșca de la ISU Crișana.

Conform Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bihor, „malurile unui șanț pe care doi bărbați îl săpau, lângă fundația unui imobil pe strada Marin Preda din municipiul Oradea, s-au surpat peste aceștia”. La fața locului s-au deplasat polițiștii Serviciului Criminalistic și cei ai Serviciului de Investigații Criminale care au alertat, la rândul lor, reprezentanții ITM Bihor, pentru derularea unei anchete.

Misiunea ISU Bihor, condusă în teren de prim-adjunctul inspectorului șef, colonel Csilik Alexandru Adrian, a fost una dificilă, întrucât șanțul era îngust (cca. 50 cm) - pompierii fiind nevoiți să intervină cu echipamente și unelte de mici dimensiuni - și adânc, astfel că echipajele de pompieri acționau și pt. consolidarea acestuia.

Și echipajul de pompieri al autospecialei CBRN a avut de lucru deoarece, în urma prăbușirii malului de pământ, un branșament de gaze s-a rupt, existând scăpări de gaze. Concomitent cu mobilizarea echipajelor de pompieri, dispeceratul ISU Bihor a contactat din primele momente, reprezentanții furnizorului de gaze, care  s-au prezentat la fața locului și au remediat avaria.

Pompierii au reușit să evacueze cea de-a doua victimă, la ora 15.35. Din nefericire, bărbatul nu a mai putut fi salvat, medicul SMURD declarând decesul acestuia.

„Cercetările vor fi continuate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea unui procuror, pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului”, se afirmă într-un comunicat al IPJ Bihor, semnat de purtătoarea de cuvânt Alina Fărcuța.