În jur de 50 de persoane s-au adunat sâmbătă, de la ora 19.00, în Piața Unirii din Oradea, pentru a marca un an de la reprimarea violentă a protestelor din 10 august. Oamenii au fost pașnici, au ascultat muzică, au afișat mai multe mesaje și au fluturat steaguri ale României și UE.

 

Protestul a devenit parte a normalității și în Oradea de când cu masacrarea legilor justiției, cazul Colectiv, reprimarea violentă a protestelor disaporei din 10 august și, mai nou, cazul Alexandrei, tânăra ucisă cu brutalitate sub ochii autorităților. Cazurile în numele cărora s-a protestat s-au schimbat mereu dar a rămas în mijloc o constantă: contestarea guvernării PSD. O parte din pancartele de la protestul de sâmbătă, dovedeau acest lucru: „Jos guvernul PSD”, „PSD, ciuma roşie”, „Corupția ucide”, „Apel către mafioți, cărați-vă!”, alături de „Colectiv 10 august”, „Mai bine golan decât activist” și „Dreptate, ochii plânşi vor să te vadă”.

„A trecut un an de la protestul din 10 august și în fiecare an vom fi prezenți aici. Noi, cei de la Oradea Civică, am fost la protestul din 10 august, la București, în jur de 20 de persoane, am fost gazați cât pentru o viață întreagă. Stăm mai bine astăzi, Dragnea e la închisoare, dar analfabeții au pus laba pe PSD. Sperăm ca la următoarele alegeri, naționale și locale, PSD să fie zob, să nu aibă primari și consilieri locali și toți nomenclaturiștii care sunt în acest partid și în ALDE și UDMR să dispară. Din cauza lor au plecat din țară peste 5 milioane de români. Modificările legislative pentru votul din diaspora nu sunt suficiente, atâta timp cât nu există vot electronic”, a spus, pentru Crișana, Cosmin Bursașiu de la Oradea Civică.  

La nivel național, sâmbătă, 10 august, în Piața Victoriei din București, au fost în jur de 25 de mii de oameni care au strigat, în cor, numele Alexandrei și Luizei, cele două fete ucise la Caracal, au instalat un altar pentru ele și pentru victimele incendiului de la Colectiv, susținând că toți aceștia au plătit pentru neglijența, incompetența și corupția celor care conduc România.