ADI Zona Metropolitană Oradea a semnat luni, 7 mai, contractul cu asocierea care va proiecta şi moderniza drumul de legătură dintre Oradea (zona Podgoria) şi satul Fughiu din comuna Oşorhei. Valoarea investiţiei este de 4,49 milioane lei, iar durata de realizare este de 12 luni.

Obiectivul de investiție vizează modernizarea drumului existent de legătură între Oradea (strada Podgoriei, de la zona neasfaltată) până la intersecția dintre localitățile Husasău de Criș și Fughiu (comuna Oșorhei), având o lungime estimată de aprox. 3,6 km. Contractul de proiectare şi execuţie a fost semnat cu asocierea formată din firmele Drumuri Bihor, Institutul de Cercetări în Transporturi - Incetrans și Drum Asfalt. 

„Mulțumim primarilor din Zona Metropolitană Oradea care au înțeles necesitatea și importanța dezvoltării comune prin asigurarea conectivității rutiere dintre zona periurbană și centrul urban”, a declarat primarul Ilie Bolojan. Potrivit municipalităţii orădene, necesitatea modernizării drumului este dată de faptul că, împreună cu drumurile județene 77G şi 767A, oferă o alternativă mai scurtă (faţă de traseul prin DN1) de acces în municipiul Oradea, pentru localităţile Husasău de Criş, Ineu, Botean, Bălaia, Burzuc, Chioag.

„Prin realizarea investiției propuse sunt vizate următoarele efecte: se facilitează accesul în zonă, între localități și în interiorul localităţilor, la diverse puncte de interes, funcționale sau rezidențiale; crește siguranța traficului; se creează o legătură rutieră funcțională între Municipiul Oradea și comuna Oșorhei, care va permite și o dezvoltare rezidențială și economică”, susţine Primăria Oradea.

„Acest drum reprezintă o alternativă rapidă pentru accesul spre Oradea a locuitorilor din Oșorhei, Ineu, Sârbi, precum și un factor stimulator pentru dezvoltarea rezidenţială a zonei”, a declarat Ioan Pop, primarul comunei Oșorhei.

Potrivit proiectului, drumul se va încadra între limitele de proprietate privată, se va optimiza structura rutieră existentă și se va îmbunătăți sistematizarea pluvială (realizarea de șanţuri, rigole, podeţe etc). De asemenea, drumul va fi prevăzut cu stâlpi pentru iluminat public. În vederea atenționării participanților la trafic, se vor amplasa, în zonele trecerilor de pietoni, indicatoare „Trecere pentru pietoni” formate dintr-un ansamblu de lămpi cu LED-uri, panou fotovoltaic și stâlpi din oțel zincat. În prezent, drumul nu este marcat, astfel încât prin proiect se vor executa marcaje longitudinale și marcaje transversale noi. „Adoptarea de trotuare încadrate de borduri în interiorul localității va duce, de asemenea, la creșterea gradului de siguranță. Se va realiza amenajarea curbelor prin adoptarea de supralărgiri în curbe cu raza mai mică de 226 m și adoptarea de supraînălțări. În funcţie de viteza de proiectare, vor fi aduse îmbunătățiri ale structurii drumului prin îmbunătățirea fundației și așternerea noilor straturi asfaltice. Se vor monta indicatoare rutiere”, menţionează Primăria Oradea.