Numărul cazurilor de infectări cu virsului Covid-19 se află în creştere în Oradea şi judeţul Bihor. De sâmbătă, 25 septembrie, până duminică, 26 septembrie, au fost identificate 107 cazuri noi, din 991 de teste efectuate.

 

Astfel, incidenţa ajunsese duminică în Oradea la 2,84 de cazuri la mia de locuitori, primele restricţii intrând în vigoare dacă rata va ajunge de 3 la mie. Potrivit unei hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, măsurile de limitare se impun gradual, în funcție de incidența cumulată la 14 zile a numărului de cazuri. Printre cele mai importante sunt reintroducerea portului măștii în spații publice închise (de tipul piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun), spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă și reintroducerea restricțiilor de circulație la incidențe mai mari de 4 cazuri/1.000 locuitori. O veste bună este introducerea certificatului verde care atestă vaccinarea, testarea cu rezultat negativ sau vindecarea de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 pentru accesul la evenimente publice sau private, manifestări culturale, restaurante, cafenele, etc. în funcție de nivelul incidenței din fiecare localitate.

Tot duminică, numărul persoanelor internate la ATI ajunsese la 36.
De la începutul pandemiei şi până în prezent în judeţul Bihor s-au infectat  31.209 oameni din care 28. 314 au fost vindecaţi.
În ceea ce priveşte persoanele vaccinate, 406 bihoreni s-au vaccinat de sâmbătă până duminică. În total, în judeţul Bihor există 121.151 de persoane vaccinate, din care 22.123 au ales Johnson&Johnson. Totalul reacţiilor adverse în urma vaccinului se ridică la 70.
 

Măsuri de ordine publică
Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, în intervalul 25 septembrie 2021, ora 08:00 – 26 septembrie 2021, ora 08:00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipe mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1181 de persoane carantinate și 988 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 76 de societăți comerciale și 52 de mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, din care 37 cu avertisment scris și 15 cu amenzi în valoare de 8.500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 179 de polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 58 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 35 au acționat în patrule mixte aplicând 5 sancțiuni contravenționale cu avertisment scris pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Personalul ISU BH coordonează în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), fiind implicate 7 cadre ale ISU „Crișana”.