Planificat să aibă loc, inițial, în Oradea, Carnavalul Florilor se va desfășura în acest an pe terenul de fotbal din localitatea Borș. Carele alegorice vor străbate Valea Ierului, fără a trece prin orașul de pe Crișul Repede.

Agenția de Management al Destinației din subordinea Consiliului Județean Bihor, în calitate de organizator al evenimentului „Fereastră deschisă spre Europa”, ediția a XVI-a, aduce la cunoștința celor interesați faptul că evenimentul planificat inițial să se organizeze în Oradea nu va mai avea loc în municipiul reședință de județ.

„În urma unor consultări cu factori implicați, respectiv comisia de specialitate din cadrul Primăriei Oradea, aceasta nu și-a dat avizul pentru organizarea evenimentului, din cauza numărului tot mai mare de cazuri noi de Covid-19 în Oradea și județul Bihor. După îndelungate consultări, atât cu partenerii din Ungaria, cât și cu instituțiile de specialitate implicate (DSP Bihor, IJP Bihor, Jandarmeria Bihor), s-a luat decizia organizării evenimentului pe terenul de fotbal din localitatea Borș”, anunță reprezentanții AMD Bihor.

Astfel, orădenii și locuitorii din zona metropolitană vor putea admira cele trei care alegorice sâmbătă, 22 august, în intervalul orar 10.00-14, pe terenul de fotbal din comuna Borș.

„Pentru noua locație, am reușit să obținem toate avizele necesare, inclusiv avizul Primăriei Borș. Astfel, doritorii vor putea participa la eveniment în condiții de siguranță. În urma consultării cu instituțiile județene de specialitate, dorim să subliniem faptul că în toate locațiile amintite vom urmări îndeplinirea condițiilor legale privind distanțarea socială, dar, totodată, este nevoie și de o foarte bună colaborare din partea populației. De aceea, îi rugăm pe toți cei interesați să poarte mască de protecție sanitară și să respecte normele privind distanțarea socială și să evite aglomerarea”, menționează reprezentanții AMD Bihor.

Evenimentul se va desfășura după următorul program: sâmbătă, 22 august, pe terenul de fotbal din Borș, carele alegorice vor staționa între orele 10.00 – 14.00,  după care vor porni spre Valea lui Mihai.

Programul artistic va fi susținut de artiștii invitați. Astfel, între orele 10.30 – 11.30, vor evolua: Ansamblul de dans popular Galagonya din Borș, Ansamblul Crișana și Ansamblul de dans profesionist Nagyvárad; între 12.00 – 13.00, Trupa de majorete Mystique & Angels și trupa de dans modern Sunshine, iar la ora 13.00, va avea loc un mini concert de încheiere susținut de Tóth Andi.  

Carele alegorice vor porni la ora 14.00 spre Valea lui Mihai și vor traversa/staționa o perioadă de timp în următoarele localități: 15.00 – 15.30, Biharia; 16.00 – 16.30, Tămășeu; 17.00 – 17.30, Roșiori; 18.00 – 18.30, Diosig; 19.00 – 19.30, Săcueni; 20.00 – 20.30, Adoni și Tarcea; 21.00 –  Sosire la Valea lui Mihai (str. Republicii).

Duminică, 23 august, în Valea lui Mihai, de la ora 8.30, cele trei care alegorice vor fi expuse în parcarea de pe str. Republicii din localitate, unde, în paralel, vor avea loc festivitățile dedicate împlinirii a 750 de ani de la prima atestare documentară a orașului. La ora 19.00, carele alegorice vor porni spre Debrețin.

Cei care doresc să participe la eveniment sunt rugați să respecte măsurile în vigoare privind distanțarea socială și prevenirea răspândirii noului coronavirus: accesul vizitatorilor pe terenul de fotbal din Borș se face doar în urma triajului observațional și termometrizarea persoanelor; pe toată durata evenimentului toți participanții sunt obligați să poarte mască de protecție sanitară, cu excepția copiilor sub 5 ani; toți participanții au obligația de a păstra între ei distanțarea de cel puțin 2 metri; vizitatorii vor avea acces pe terenul de fotbal într-un număr limitat, astfel cei care își vor aștepta rândul la punctul de intrare sunt rugați de asemenea ca, pe durata așteptării, să poarte masca și păstreze distanța de 2 m față de ceilalți; să nu se grupeze în grupuri mai mari de patru persoane cu excepția familiilor sau celor care trăiesc în aceeași gospodărie; participanții sunt rugați să folosească doar aleile marcate corespunzător, să folosească punctele de acces semnalizate (intrare-ieșire separat), precum și toaletele, de asemenea, aceștia trebuie să se așeze doar pe locurile/scaunele marcate, păstrând, totodată, reglementările privind distanțarea; participanții sunt rugați să își parcheze autovehiculele doar în locurile marcate și să fie atenți la distanțarea socială și în afară locației de desfășurarea evenimentului.

„La locația evenimentului, voluntarii și partenerii noștri vor supraveghea atent participanții pentru ca aceștia să respecte reglementările în vigoare. Protejați sănătatea dumneavoastră și a celorlalți din jur!”, mai transmit organizatorii.

Partenerii evenimentului sunt: Primăria Debrețin, Autoguvernarea județului Hajdú-Bihar, Primăria Borș, Primăria Valea lui Mihai și Teatrul Szigligeti Oradea.