Alexandru Chira, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea), a fost numit, începând de luni, 1 aprilie, la conducerea Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage).

 

Alexandru Chira a ocupat poziția de director executiv Visit Oradea în perioada 2020-2022, iar din 2022, pe cea de director general. În această calitate a fost inițiatorul multor proiecte majore, printre care obținerea statutului de areal balnear pentru Oradea, obținerea statutului de ONG de utilitate publică pentru Visit Oradea, conceperea și implementarea campaniei de gratuități pentru turiști „Oradea cu Drag”, a tururilor ghidate gratuite, lansarea unui program integrat de management al turiștilor de tip CRM, a primei aplicații de tip realitate augmentată pentru turiști, a campaniei de promovare alături de jurnalistul Charlie Ottley la BBC. La acestea se mai adaugă și alte evenimente culturale printre care concertul José Carreras, Sounds of Oradea Festival, unde va concerta pentru prima dată în Oradea celebra soprană Angela Gheorghiu, Digital Crusade, prima competiție de sporturi digitale din oraș, Conferințele Dilema Veche și Unchain Fintech Festival.

În ultimii doi ani, Visit Oradea a marcat o serie de creșteri a indicatorilor de performanță, cea mai notabilă fiind atragerea unui număr record de turiști, creșterea bugetelor de evenimente prin parteneriate cu companii private și o ulterioară dezvoltare a unor evenimente consacrate precum FestiFall, Festivalul Medieval Oradea, TIFF Oradea, Oradea Summer Film, Târgul de Crăciun Oradea și Orașul Faptelor Bune.

„Voi gestiona Oradea Heritage pe aceleași principii de transparență și eficiență precum Visit Oradea, vizând crearea de plusvaloare atât pentru orădeni, cât și pentru turiști. Managementul comun al celor două organizații va crea o sinergie firească, Visit Oradea având rolul de a atrage turiști, iar Oradea Heritage de a crește gradul de atractivitate a destinației. Voi pune accentul pe crearea de campanii eficiente și produse turistice performante la nivel de destinație pentru obiectivele administrate de Fundație și pe îmbunătățirea experienței de vizitare a acestora. Programul de reabilitare a fațadelor și de prevenție a degradării monumentelor istorice din Oradea și județ reprezintă o prioritate extrem de importantă pe care o voi coordona îndeaproape cu specialiști interni și externi. 

Oradea Heritage va continua programele care au avut succes, urmărind însă creșterea numărului de vizitatori la anumite obiective mai puțin populare în prezent și diversificarea tipologiilor expozițiilor”, a declarat noul director executiv Oradea Heritage, Alexandru Chira.

Oradea Heritage se ocupă cu conservarea și gestionarea monumentelor de patrimoniu din Oradea, printre care și obiectivele turistice Turnul Primăriei, Casa Darvas-La Roche, Sinagoga Neologă Sion, Templul Francmasoneriei, Sinagoga Aachvas Rein și Pasajul Madách Imre.