Consiliul Judeţean Bihor vrea să deschidă prima şcoală profesională cu învăţământ dual specializată în sudură din România, primul pas fiind înfiinţarea unui ONG din care să facă parte atât Parcuri Industriale Bihor, cât şi firme din judeţ. Şcoala ar urma să funcţioneze la Cadea, începând din anul şcolar 2018-2019, pe modelul Școlii profesionale Kronstadt din Brașov. Pentru dotarea cu echipamente, proiectul beneficiază de sprijin german.  

 

Ieri s-au pus bazele înfiinţării a trei şcoli profesionale cu învăţământ dual, care vor funcţiona pe lângă cele trei parcuri industriale ce vor fi amenajate în judeţ – la Tileagd, Săcueni şi Beiuş. Mai exact, ieri a fost semnat, de societatea Parcuri Industriale Bihor şi patru firme (Lucas-Nulle din Dusseldorf, Selina, Gavella şi Auto Bara), un acord de principiu pe baza căruia va fi înfiinţat un ONG care să se ocupe de înfiinţarea celor trei şcoli. Alte trei firme, situate în Parcul industrial I din Oradea și-au manifestat intenția de a adera la acest proiect. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a menţionat că au fost deja identificate amplasamentele unde vor fi înfiinţate cele trei şcoli şi au avut loc discuţii cu primarii. Prima şcoală va fi înfiinţată la Cadea, unde infrastructura va fi asigurată în clădirea Școlii profesionale din localitate. Pasztor a precizat că aici s-au realizat investiţii în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, existând ateliere, cămin, spații de lucru, bază sportivă etc. „Acesta va fi primul pas. Pe lângă asta am discutat cu primarii din Aleşd şi Beiuş. Va fi un sistem construit pe cerința pieței și a firmelor din acest ONG. Prima specializare va fi cea a sudurii, unică în țară, pentru că există o deficiență imensă pe piață, dar ne gândim deja și la domeniul construcțiilor de mașini”, a declarat preşedintele CJ Bihor. Pasztor a mai adăugat că Şcoala de la Cadea va fi cu predare atât în limba română, cât şi în limba maghiară, iar în celelalte două şcoli, predarea va fi în limba română. Pe lângă elevi, în aceste şcoli vor fi derulate şi programe pentru formarea profesională a adulţilor. Programele vor fi diferite, de trei-șase luni, în funcție de specializare.

La evenimentul de ieri a fost prezent Andreas Hart, președintele grupului de firme Lucas-Nulle, care va sprijini, prin dotarea unor laboratoare de înaltă performanţă pentru pregătirea elevilor, înfiinţarea şcolii de la Cadea. „Felicit județul Bihor pentru înființarea primului proiect pilot pe simulare de sudură din România. Va fi, practic, un Centru de excelență în sudură. Nu este doar un centru de formare a viitorilor constructori, noi l-am numit un institut care aduce standarde de calificare recunoscute și internațional, nu doar în România. A suda este o artă. Această artă poate să fie însușită cu talent sau cu mai puțin talent. Acest centru pe care îl formăm va aduce concepte didactice pe care le considerăm foarte eficiente, cu un input minim, dar cu o eficiență maximă. Aici vom crea condiții prin mijloace multimedia care să facă această meserie mult mai atractivă, în condițiile în care există o cerere imensă”, a menţionat Andreas Hart. La rândul său, Werner Braun, președintele Clubului economic german din Brașov, a prezentat modelul Școlii profesionale Kronstadt din Brașov. „Este un model care funcționează. Este un model, din păcate, prea puțin răspândit în România. Acesta este și motivul pentru care noi suntem acum aici. Vrem să creăm în toate orașele importante o astfel de formă de învățământ, singura soluție pentru dezvoltarea regiunilor mai puțin dezvoltate. Nu va veni niciun investitor, dacă nu există personal calificat. Ne-a bucurat foarte mult deschiderea pe care am găsit-o la Bihor, pentru că succesul acestui proiect se bazează pe parteneriatul dintre mediul economic, cu autoritățile locale, în cazul acesta Consiliul Județean Bihor și Inspectoratul  Școlar”, susţine Werner Braun, adăugând că în cadrul şcolii de la Braşov studiază peste 800 de elevi, iar rata de absorbţie este de peste 80%. Werner Braun a mai afirmat că îi place că în Bihor se doreşte integrarea şcolilor cu învăţământ dual în parcurile industriale. „Avem nevoie de o schimbare de paradigmă a parcurilor industriale în România. Înfiinţarea şcolilor profesionale cu învăţământ dual reprezintă un prim pas în dezvoltarea parcurilor industriale. Trebuie să le arătăm oamenilor că au o perspectivă în ţară, pentru a nu mai pleca din România”, a mai menţionat preşedintele Clubului economic german din Braşov, care susţine că a reuşit să direcţioneze un investitor spre Bihor, spunându-i că aici se înfiinţează un centru de sudură. Şefa societăţii Parcuri Industriale Bihor, Delia Ungur, a anunţat că se fac demersurile necesare pentru ca prima şcoală, cea de la Cadea, să funcţioneze începând din anul şcolar 2018-2019. Investiţia va fi realizată, în comun, de administraţia judeţeană şi de firmele care vor face parte din viitorul ONG.