Florin Budea, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE) „Munţii Apuseni” a trimis vineri, 23 iunie, pe adresa redacției, o scrisoare de protest, prin care își manifestă dezaprobarea față de proiectul ABA privind amenajarea malului stâng, în aval de podul Sfântul Ladislau.

 

„Demni urmaşi ai administraţiei PDL, pe care o dispreţuiesc doar prin vorbe - vă reamintesc că proiectul „amenajării” Crişului Repede a fost iniţiat de Ştefan Seremi, pe vremea în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor - aceşti trişti epigoni, stăpâni peste urbe, trag să desăvârşească opera distructivă”, se arată în documentul semnat de jurnalistul Florin Budea.

Președintele CRSE este de părere că proiectul ABA privind amenajarea malului stâng, în aval de podul Sfântul Ladislau, va distruge iremediabil încă o zonă verde, deoarece presupune intervenţii în albia râului şi înlăturarea vegetaţiei spontane de pe mal.

„Va mai dispărea, astfel, o parte din plămânul verde al oraşului nostru şi, odată cu ea, ceva din farmecul său unic, lunca aflată chiar în inima Oradiei”, menționează Budea.

Demersul său, intitulat „Lăsați Crișul Verde!”, este pe deplin justificat, dacă ne gândim că în această zonă a Crişului Repede există încă viaţă, păsări care au cuiburi în copaci şi peşti care trăiesc printre rădăcinile şi crengile scufundate ale sălciilor.

„În sezonul rece, ne place să admirăm lebedele, cormoranii, raţele sălbatice, egretele şi pescăruşii care se refugiază aici. Iarna aceasta îi va aştepta o surpriză. Credeţi că o să le placă?”, întreabă, retoric, Florin Budea.

Privind, comparativ, lucrarea executată tot de ABA „Crişuri” mai sus, pe malul stâng al Crişului Repede, se poate observa că grinda de beton a ucis sălciile, ale căror rădăcini nu mai primesc apă suficientă prin sol, iar diferenţa în ceea ce priveşte starea vegetaţiei este vizibilă, comparativ cu celălalt mal…

„Pe celălalt mal, fiindcă nu s-au făcut lucrări, vegetația o duce mai bine. Sau e destul să ne uităm la malul drept, chiar vizavi de noul „şantier”. Pe ici, pe colo, lucrarea a luat-o la vale. Din loc în loc, rocile care, chipurile, ar trebui sa dea un aspect natural malului s-au scufundat sau au fost duse de ape. Oare nu mai există nicăiei în bazinul Crişurilor câmpuri ori sate ameninţate de inundaţii şi, din lipsă de ocupatie, ABA trebuie să smulgă cu excavatoarele, din rădăcini, copacii Oradiei? Nu mai aruncaţi bani, degeaba, pe lucrări proaste şi inutile! Malul acesta e stabil de mai bine de 50 de ani şi este aşa tocmai datorită rădăcinilor care îl susţin”, susține președintele CRSE.

Florin Budea este de părere că, într-adevăr, pe porţiunea aflată în imediata vecinătate a clădirii primăriei, trebuie făcute lucrări urgente de consolidare, dar, în rest, o igienizare periodică a locului este suficientă.

„Sincronizaţi, ca hoţii, ABA „Crişuri” şi administraţia locală au început opera distructivă chiar în ziua în care şi-au anunţat intenţiile. Nicio dezbatere!”, menționează jurnalistul, care își încheie scrisoarea cu următoarea concluzie:

„Fiindcă nimănui nu pare să-i mai pese nici de copaci, nici de vieţuitoare, nici de sufletul oraşului nostru şi nici de „banii dumneavoastră”, ne facem datoria de a semnala acest abuz şi de a protesta energic împotriva acestei lucrări aberante. Nu ne facem iluzii. Ştim că aceia care au puterea sunt convinşi că au întotdeauna dreptate, dar măcar să se ştie că nu toţi orădenii sunt ignoranţi sau nepăsători!”.

Reamintim faptul că în cursul zilei de marţi a fost obţinută autorizaţia de construcţie pentru lucrările ce vor fi efectuate, până în primăvara anului viitor, la malul stâng al Crişului Repede, pe tronsonul dintre Podul Ferdinand (rebotezat Sf. Ladislau) și pasarela de la Centrul de Calcul Informatica. ABA Crişuri va reabilita şi lărgi promenada de pe malul râului, după care, din primăvară până în toamnă, municipalitatea va consolida malul şi va executa restul amenajărilor.