De la concerte în Cetate și în Piața Unirii până la expoziții și la o statuie de nisip a Sfântului Ladislau, de la tururi ghidate în oraș la evenimente sportive și evenimente pentru copii și familii - peste 50 de evenimente în peste 10 locuri de desfășurare îi așteaptă pe orădeni la Zilele Sfântului Ladislau 2022, festival cultural a cărui ediție, cu numărul zece, începe în weekend.

În acest an, concertele îi au ca protagoniști pe Ákos, Bagossy Brothers Company, Nagy Feró și Beatrice, Tóth Gabi și Transylvanium. Pentru prima dată în istoria festivalului, concertele principale vor avea loc în Piața Unirii, în weekendul 24-26 iunie.

Vor mai cânta, pe scena amplasată în Cetatea Oradea, trupe precum Speak Floyd, Oradea Wind Ensemble, și Andrea Mahó, Réka Koós, Balázs Nagy și Tibor Buch. Un concert special va avea loc pe balconul Casei Kolozsváry, unde orădenii se vor putea bucura de ritmurile șansonetelor bine cunoscute.  Expozițiile vor fi și în acest an multe și diverse: de la expoziția de artă modernistă, care prezintă patrimoniul artistic interbelic din Oradea prin opere rar văzute la o expoziție de caricaturi, de la expoziția de fotografii despre lacul Balaton sau expoziția artiștilor orădeni până la panouri uriașe cu machete grafice expuse în oraș și GIF-uri ce pot fi vizualizate de pe propriul telefon. În Cetatea Oradea va fi amplasată o expoziție de fotografii care prezintă așezările ce poartă numele Sfântului Ladislau din tot Bazinul Carpatic, precum și o perspectivă asupra legendelor asociate cu regele cavaler. Cei mici și familiile vor putea participa la numeroase evenimente dedicate lor: concert în aer liber a trupei Karaván, ateliere de creație și prezentare a meșteșugurilor, ateliere de experimente științifice, iar sâmbăta toată familia se va putea bucura de spectacolul baloanelor de săpun.

Nici sportul nu va lipsi de la festival. Conform tradiției, în ziua zero va avea loc tura de ciclism „De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau”, care se va desfășura pe ruta Oradea - Biharkeresztes. Continuăm și turneul de fotbal pentru tineret Echipa de Aur, iar orădenii vor putea, de asemenea participa, la sesiuni de yoga sau la demonstrații de gimnastică acrobatică. 

Festivalul a debutat azi, 17 iunie, cu vernisajul expoziției „Balaton, lacul meu, lacul nostru”, organizată de Asociația Euro Foto Art și va continua duminică, 19 iunie. De la ora 09.00, va avea loc turul de ciclism „De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau”, care va porni din Piața Unirii, punctul final fiind Biharkeresztes. Organizator: Asociația Civică Maghiară, Asociația NAC. „Prin intermediul acestei ture dorim, pe de o parte, să popularizăm festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau, iar pe de altă parte dorim să convingem publicul să ducă o viață mai sănătoasă și să savureze bucuria pedalatului. Ne întâlnim la ora 9.00 în Piața Unirii și vom porni la ora 9.30.Tura de ciclism va fi parcursă pe piste de bicicletă, astfel încurajăm și participarea familiilor cu copii. Pe parcurs vom face mai multe pauze, iar întoarcerea nu va mai fi în grup organizat. Rugăm toți participanții să aibă asupra lor cartea de identitate valabilă sau pașaportul”, transmit organizatorii.

Tot duminică, de la ora 11.00, în Cetatea Oradea, la Galeria Euro Foto Art, va avea loc vernisajul expoziției dedicate aniversării a 90 de ani de la înființarea Clubului fotografic Debrețin, iar de la ora 17.00, vernisajul expoziție „Arta modernistă la Oradea”. Vernisajul este organizat de Galeria Quadro Cluj, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului, Oradea și Asociația Szent László. Expoziția va fi vernisată de Székely Sebestyén György, directorul Galeriei Quadro și Zuh Deodáth, curator.

Programul complet al festivalului poate fi studiat pe pagina de Facebook Festivalul Sfântului Ladislau Oradea.