Echipa Administrației Bazinale de Apă Crișuri (ABA) Oradea a organizat miercuri, 21 septembrie, o altfel de mișcare: igienizarea Crișului Repede din ambarcațiuni.

Pentru două ore, în Oradea, norii grei au făcut loc soarelui, facilitând astfel desfășurarea acțiunii de igienizare organizată de ABA Crișuri, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității.

Pe tronsonul cuprins între Podul Centenarului și Podul Carol I, s-au adunat 500 de kg de deșeuri din apă și de pe maluri, alături de tinerii voluntari de la Liceul de Artă Oradea și Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea.

„În cifre, acțiunea s-ar prezenta cam așa: două ambarcațiuni, 20 de angajați ABA Crișuri, 120 de tineri voluntari și 100% dorința de a avea ape curate. Captura voluntarilor a însemnat fel de fel de „specii”: de la PET-uri, ambalaje, textile și găleți, până la covoare auto sau scaune de camping. Dar „captura” cea mare a fost o prelată scoasă cu greu din apa râului. Cum a ajuns acolo? Din nepăsare și rea - voință... Spre bucuria tinerilor voluntari, igienizarea a ajutat un rac să evadeze din deșeurile plutitoare. Liceenii l-au botezat „Sebi”, și au promis că vor avea grija de el”, a spus Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Acțiunea a făcut parte din calendarul „Săptămânii Europene a Mobilității”, eveniment care continuă, astăzi, 22 septembrie, la Oradea cu acțiunea „Unitate pentru mobilitate”, de la ora 8.00 (la intrarea în Parcul Industrial). Toți participanții vor avea biciclete, patine cu rotile și vor parcurge distanța de la EBM la Plexus Services, pentru a promova mobilitatea durabilă. În aceeași zi, va avea loc o acțiune de igienizare pe malul Crișului, începând cu ora 9.00, zona Dragoș Vodă, eveniment organizat de Plexus cu angajații proprii. De la ora 17.00, este programată o altă acțiune, „Critical Mass”, pornind din parcarea Sălii Antonio Alexe. Evenimentul are ca scop atragerea atenției asupra faptului că și bicicliștii fac parte din trafic, realizarea unor noi piste de biciclete și întreținerea pistelor existente, la acțiune putând participa orice persoană majoră care deține bicicletă. Traseul planificat: Parcare Sala Antonio Alexe - str. Carol 1- str. Fagului - str. Hortensiei - str. Bv. Dacia - Bv. Decebal - str. Iuliu Maniu - Piața Unirii.

Săptămâna Mobilității Ecologice se va desfășura la sediul Plexus Services RO, toată săptămâna. Compania donează 10/lei/zi/persoană pentru toți cei care aleg să vină la muncă în acea săptămână cu bicicleta, skateboard-ul etc. Acești bani vor fi folosiți pentru a cumpăra răsaduri care vor fi plantate ulterior de angajații Plexus și Comunitatea Tineretului (Fundația Comunitară Oradea). Tot în cadrul acestei activități vor fi împărțite broșuri informative pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța durabilității.

Organizatorii manifestărilor din cadrul „Săptămânii Europene a Mobilității” sunt Zona Metropolitană Oradea și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transregio, în parteneriat cu Primăria municipiului Oradea, Oradea Transport Local, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, ACS 3 Sport, Plexus SRL, Administrația Bazinală de Apă-Crișuri, Agenția pentru Protecțiea Mediului Bihor, Liceul de Arte Oradea și Asociația „Pedalăm”.