Pentru a pune în lumină tradiţia populară, cultura şi folclorul local, Liceul Tehnologic „Horea” din Marghita a participat la Festivalul regional „Revenire la tradiţie prin artă şi meşteşug” de la Surduc și la Festivalul Naţional „Copil ca tine sunt şi eu” de la Bistriţa. De la ambele s-a întors cu premii.

Coordonat de o mână de profesori implicaţi şi devotaţi: Iulia Maria Susan, consilier educativ, Gabriela Olimpia Sabău, Adriana Georgeta Abrudan şi Mihai Deheleanu, ansamblul a urcat pe podium la ambele festivaluri. Lăsând la o parte emoţiile, lacrimile şi agitaţia dinaintea reprezentaţiilor, copiii au strălucit pe scenă, impresionând juriul şi reuşind astfel să obţină locul II, secţiunea „Interpretare vocală”, prin elevul Vasile Szentmikloşi, respectiv locul III, secţiunea „Momente artistice, dans popular” în cadrul festivalului de la Surduc.

„Ambiţioşi şi cu dorinţa de a fi în top am pornit spre Bistriţa unde am reuşit să obţinem locul I atât la „Interpretare vocală”, prin elevul Vasile Szentmokloşi, cât şi la secţiunea „Momente artistice”, printr-un dans popular specific Bihorului. Aceste festivaluri par a fi, pentru cei care le privesc din exterior, manifestari folclorice fabuloase, dar pentru noi, cei care le cunoştem însemnătatea, ştim că aceste forme de manifestare a culturii naţionale, prin obiceiuri şi tradiţii, ascund înţelesuri profunde, despre relaţiile interumane şi despre relaţiile oamenilor cu natura şi cultura”, susține directorul Liceului Horea, prof. dr. Remus Mircea Sabău.