Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor va găzdui vineri, 6 septembrie, conferința „Istoria Imperiului Habsburgic, de aproape, de departe” a ambasadorului României în Austria, Emil Hurezeanu și lansarea seriei de șase volume „Monarhia Habsburgică (1848-1918)” coordonate de Rudolf Gräf.

Evenimentul va avea loc la ora 17.00, în prezența Excelenței Sale, Emil Hurezeanu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, a prof. univ. dr. Rudolf Gräf, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, și a prof. univ. dr. Gabriel Moisa (moderator), manager al Muzeului Țării Crișurilor.

Născut la 26 august 1955 în Sibiu, Emil Hurezeanu, este un scriitor și diplomat român cu o carieră impresionantă în jurnalism și relații internaționale. A lucrat la Radio Europa Liberă între 1983 și 1991, unde a deținut funcții de redactor și redactor-șef, iar ulterior a fost șeful secției române la Radio Deutsche Welle până în 2002. De asemenea, a fost consilier de politică externă și comunicare al prim-ministrului României în 2003 și a moderat emisiuni de politică externă la diverse posturi de televiziune, inclusiv Realitatea TV și Money Channel.

În 2015, Emil Hurezeanu a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Germania, funcție pe care a deținut-o până în 2021, când a fost numit ambasador al României în Austria. De-a lungul carierei, a fost onorat cu numeroase distincții, inclusiv Ordinul Național „Pentru Merit” în rang de comandor și Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

Seria de șase volume Monarhia Habsburgică (1848-1918), care va fi prezentată cu ocazia conferinței, este coordonată și îngrijită de prof. univ. dr. Rudolf Gräf și oferă o imagine detaliată și profundă asupra diverselor aspecte ale monarhiei dunărene: volumul I explorează dezvoltarea economică și sistemul administrativ, cu rădăcini în cercetările doctorale ale autorului; volumul al II-lea tratează națiunile Imperiului, evidențiind tensiunile naționale ce au culminat cu prăbușirea monarhiei după Primul Război Mondial; volumul al III-lea este dedicat problemei naționale, un factor critic în declinul Habsburgilor; volumul al IV-lea pune în lumină rolul bisericilor în mobilizarea națiunilor și afirmarea identității acestora; volumul al V-lea abordează politica externă, alianțele și instituțiile, subliniind relevanța acestor aspecte pentru înțelegerea dinamicilor actuale europene; volumul al VI-lea examinează relațiile politice și comerciale cu Italia și Franța, aducând contribuții semnificative prin studii realizate de autori bulgari și sârbi.

Aceste lucrări, publicate în ediție românească între 2020 și 2024, reprezintă traducerea unui compendiu istoric amplu, inițial editat în Austria de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare, cu o contribuție esențială la cunoașterea monarhiei habsburgice și a impactului său asupra României.

„Textele aduc o contribuție esențială la cunoașterea monarhiei dunărene și mai ales la evidențierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece în provinciile românești sau la detalierea relațiilor dintre Regatul României și Imperiul Habsburgic sau (între 1867 și 1918) cel Austro-Ungar. Viziunile reputaților istorici ai vremii vor putea fi de acum coroborate mai ușor cu cercetările și concluziile specialiștilor din România, îmbunătățind astfel fresca reconstituirii trecutului comun european, în spiritul adevărului omenește posibil, mereu perfectibil.” (Ioan-Aurel Pop)

Lansarea volumelor este un moment important pentru comunitatea academică și pentru toți cei interesați de istoria complexă a Europei Centrale și de Est. Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Librăriile Humanitas.