După weekendul de doliu național, în care au decedat 3 persoane, ieri, alte patru au murit, ducând numărul total al celor uciși de Covid-19 la şapte victime. Azi dimineață a murit un alt bărbat la Craiova. La ora 15.00, în Bihor, 87 de persoane se aflau în carantină și 2.730 auto-izolate la domiciliu. Conform surselor Crișanei, între 6-8 persoane erau confirmate cu coronavirus.

Autoritățile teritoriale cu rol în limitarea și controlul Covid-19 au luat noi măsuri privind nerespectarea deciziei de autoizolare. În Piața 100 din Oradea au fost instalate corturi de campanie unde vor fi plasate în carantină instituționalizată, sub pază, persoanele care nu respectă decizia de autoizolare. Cele 4 corturi au o capacitate totală de 20 de locuri, sunt încălzite și iluminate și sunt dotate cu mese și bănci de lemn, paturi pliante și saci de dormit.

„Măsura a fost luată în baza art. 7 din Ordonanța Militară nr. 2/2020. Reamintim că autoizolarea la domiciliu se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni, localități din zonele afectate de Covid-19 (zone galbene), altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă (zone roșii), au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit in zone cu transmitere comunitară extinsă (zone roșii), au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (Covid-19) sau sunt membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus. Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică, confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică. Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică, confirmată. Toți au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.

 

Se înmulțesc decesele

Al șaselea deces din cauza coronavirusului s-a înregistrat, luni, la Arad. Este vorba de un bărbat de 64 de ani, care era intubat, la Terapie Intensivă.Bărbatul de 64 de ani a fost internat din data de 20 martie, în stare gravă la Spitalul Județean Arad. El era intubat în secția de Anestezie Terapie Intensivă.
A opta vitimă este un bărbat de 70 de ani din Craiova, confirmat pozitiv în 19 martie și internat în aceeași zi în Spitalul Județean Craiova. Bărbatul sosise la începutul lunii împreună cu fiica sa din Italia, și aceasta fiind confirmată pozitiv. Victima suferea de boli preexistente pentru care urma un tratament cu insulină și avea obezitate de grad II.

Ieri după amiază fuseseră consemnate în total 5 persoane diagnosticate cu infecție Covid-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Craiova Iași și Suceava, decedate. Fuseseră confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 576 de persoane confirmate pozitiv, 73 au fost declarate vindecate și externate (51 la Timișoara, 17 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași). De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, (duminică la ora 13.00) au fost înregistrate alte 143 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Unul dintre cazuri este cel al unui deținut care în data de 11 martie, a fost transportat de la Poliția Capitalei la Penitenciarul-Spital București-Jilava pentru probleme medicale. În urma testării realizate luni, 23 martie, acesta a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19). Deținutul a fost izolat încă de la momentul încarcerării, iar la testarea realizată în data de 11 martie, pentru depistarea unei posibile infecții cu COVID-19, rezultatul a fost negativ. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 5 ani și 76 de ani.

La ATI, luni, erau internați 15 pacienți, din care 7 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți era bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată erau 5.066 de persoane pentru care se efectuau verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 72.247 de persoane erau în izolare la domiciliu și se aflau sub monitorizare medicală. La nivel național, fuseseră prelucrate 11.223 de teste, din care 277 în unități medicale private.

 

Reguli mai stricte

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 141 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 665 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 118 persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, două persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

 

Aseară, razii în Oradea

Începând de duminică seară, în intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie. Sunt îngăduite doar deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Aseară după ora 22.00 poliţia a făcut controale în Oradea pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal - persoanele sunt obligate să prezinte, la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate, după caz. Declarația pe propria răspundere poate fi completată și olograf.