Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, şi episcopul romano-catolic de Oradea, László Böcskei, au participat, miercuri, la Vatican, la Audienţa Generală a Sfântului Părinte Papa Francisc, după ce în seara de marţi s-au recules la catafalcul Papei Benedict.

Preasfințiile lor Virgil Bercea și László Böcskei, episcopi de Oradea, au celebrat, miercuri, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de Eminența Sa Pietro Parolin, secretarul de Stat al Vaticanului, și de membrii Asociației Internaționale a Profesorilor Catolici. Din Oradea sunt prezenți 20 de profesori din cadrul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Ierarhii orădeni sunt prezenţi la Roma pentru funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea, ce vor avea loc astăzi, 5 ianuarie.

Trupul neînsufleţit al Papei Benedict al XVI-lea a fost depus la Bazilica Sfântul Petru din Vatican, unde episcopi, preoţi şi credincioşi şi-au luat rămas-bun şi s-au rugat pentru sufletul celui trecut la veşnicie.

Fostul papă Benedict s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 31 decembrie, la vârsta de 95 de ani. El se afla în reşedinţa sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae, unde a locuit după ce a demisionat în 2013. Cu câteva zile înainte, Papa Francisc îi îndemnase pe credincioşi să se roage pentru Benedict al XVI-lea, spunând că acesta „este foarte bolnav”.

„Foarte curând mă voi afla în fața judecătorului ultim al vieții mele. Chiar dacă, privind înapoi la lunga mea viață, pot să am motive de frică și teamă, sunt, oricum, cu sufletul senin pentru că mă încred cu tărie în faptul că Domnul nu este numai judecătorul cel drept, dar, în același timp, este prietenul și fratele care a suferit el însuși insuficiențele mele și, de aceea, ca judecător, este, în același timp, avocatul meu (Paraclet). În vederea ceasului judecății, îmi devine, astfel, clar harul de a fi creștin. A fi creștin îmi dă cunoașterea, mai mult, prietenia judecătorului vieții mele, și îmi permite să trec cu încredere prin poarta întunecoasă a morții. În acest sens, îmi revine iar și iar în minte ceea ce Ioan relatează la începutul Apocalipsului: el îl vede pe Fiul omului în toată măreția sa și cade la picioarele sale ca un mort. Dar El, punându-și mâna dreaptă asupra lui, îi spune: «Nu te teme! Eu sunt...» Dragi prieteni, cu aceste simțăminte, vă binecuvântez pe toți!”

- Joseph Ratzinger - Papa Benedict XVI, 8 februarie 2022.