Recent, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a primit rezultate virusologice care confirmă alte trei cazuri de gripă în județ. Astfel, în sezonul 2019/2020 au fost confirmate, până pe 7 februarie, 14 cazuri de gripă la populația județului Bihor.

Cazul de gripă numărul 12 este al unei bebeluș de doar 11 luni, domiciliat în Oradea, nevaccinat antigripal, confirmat cu virus de tip AH1N1. Pe 25 ianuarie pacientul a fost internat la o secție de pediatrie a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, unde a beneficiat de tratament antibiotic și simptomatic. Pacientul a fost externat în stare bună pe 3 februarie.

Cazul de gripă numărul 13 este al unui orădean de 48 ani, nevaccinat antigripal, confirmat tot cu AH1N1. Pacientul a fost internat pe 2 februarie la secția de boli infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, unde a beneficiat de tratament antiviral cu Tamiflu. Evoluția stării clinice a pacientului a fost favorabilă și a fost externat pe 6 februarie. Cel de-al 14-lea caz de gripă este al unui adolescent de 14 ani, nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip B. Pacientul s-a prezentat la medicul de familie pe 30 ianuarie și urmează tratament simptomatic. În prezent, starea clinică este bună.

 

Decese în ţară

Cinci noi decese provocate de gripă sunt anunțate astăzi. Printre victime se numără și o femeie de 38 de ani din Sibiu și un tânăr de 26 de ani din Prahova.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, o femeie de 38 de ani din județul Sibiu, cu probleme medicale și nevaccinată, a murit după ce a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3.

De asemenea, un bărbat în vârstă de 67 de ani din Ilfov, și acesta cu alte boli și nevacciant, a murit, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Celelalte trei victime sunt: un bărbat de 41 de ani din județul Constanța, o femeie de 44 de ani din Dolj și un bărbat de 26 de ani din județul Prahova. În cazul bărbatului din Constanța și al femeii din Dolj antecedente vaccinale sunt necunoscute, iar tânărul din Prahova era nevaccinat. Cu toții aveau și alte probleme medicale. Nunmărul deceselor provocate de gripă ajunge astfel la 23.

 

Cum vă puteți proteja?

Având în vedere contextul epidemiologic național (evoluția epidemică a gripei) și precizările Centrului National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică București, DSP Bihor recomandă populației adresarea pentru consultație la medicul de familie pentru simptome care sugerează gripa (secreții nazale, nas înfundat, strănut, tuse, dureri la înghițire, roșu în gât, lipsa poftei de mâncare, febră ridicată, dureri musculare), inclusiv pentru a stabili o eventuala indicație de spitalizare. Se mai recomandă izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemănătoare gripei, respectarea bunelor maniere în cazul tusei și strănutului (acoperirea gurii și orificiilor nazale prin utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulației cotului), igiena adecvată a mâinilor, spălarea frecventă cu apă și săpun sau utilizarea de dezinfectante pentru mâini, în vederea reducerii răspândirii virusului, evitarea aglomerațiilor, triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, continuarea vaccinării antigripale și expunerea de materiale informative (pliante, postere) în locuri publice.

Pentru spitale DSP Bihor recomandă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc (în funcție de situația epidemiologică locală), expunerea de materiale informative (pliante, postere), triaj epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea măștii de către pacient în UPU, pe traseul de la UPU la salon si când părăsește salonul de izolare/grupare, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezinta tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aștepta rezultatul de laborator, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții apropiați ai pacienților confirmați internați, inclusiv personal medico-sanitar, chiar daca fuseseră vaccinați (vaccinat = cu minimum 2 săptămâni înaintea expunerii), vaccinarea urgenta a personalului medico-sanitar si auxiliar nevaccinat, refacerea urgenta a stocurilor de echipament de protecție si utilizarea corespunzătoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice si dezinfectante, pentru o igiena riguroasa a mâinilor și a suprafețelor și respectarea protocoalelor de management al cazului de gripa, inclusiv severă, al contacților și al focarelor.