„Animalele sunt prietenii perfecți: nu pun întrebări și nu critică”, spunea George Eliot. Într-adevăr, de multe ori animalele nasc în noi sentimente imposibil de explicat în cuvinte. Ne sunt atât de dragi și le iubim atât de tare, încât este imposibil de înțeles pentru cei ce nu au iubit vreodată o ființă necuvântătoare.

În perioada 24-26 noiembrie, sala de sport din Vadu Crişului va găzdui, în premieră, un eveniment deosebit, care va reuni cele mai reușite exemplare de iepuri ale crescătorilor bihoreni şi din ţară, exemplare care reflectă munca și devotamentul lor de pe parcursul întregului an. Pentru unii sunt poate lucruri banale sau fără importanță, dar care generează în felul lor secunde de uimire, care bruiază cotidianul în care trăim.

Răzvan Turucz, preşedintele Asociaţiei Crişana ne-a mărturisit: „Expoziţia va fi unică, aşa ceva nu s-a organizat încă în ţară. Peste 80 de crescatori de iepuri din toată România vor aduce favoriţii - aproape 500 de exemplare - la această manifestare. Desigur, vom avea şi arbitri la nivelul expoziţiei, arbitri internaţionali, din Ungaria şi Austria. Având și sprijinul autorităților locale, fără de care nu am fi reușit acest lucru şi cărora doresc să le mulţumesc pe această cale, am ales ca locație a ediţiei a X-a o comună de poveste, aflată la poalele Munților Piatra Craiului, o localitate plină de viață, de istorie și de atracții turistice, care pe lângă simpla vizită a expoziției vă oferă posibilitatea de a petrece o zi de neuitat, mai exact localitatea Vadu Crișului. Alături de noi, membrii Asociației Crișana Oradea, aveți posibilitatea de a descoperi o cu totul altă lume, o lume a necuvântătoarelor, care nu încetează să ne surprindă, crescători pasionați cu rezultate deosebite, care nu cunosc bariere când vine vorba despre animale, dar nu în ultimul rând multe rase de iepuri. Astfel că, pentru noi, acestă expoziție este un eveniment mult așteptat, eveniment care încununează întreaga muncă și dăruire de pe parcusul întregului an. Dar în aceste zile dorim să împartăşim alături de dumneavostră această pasiune a noastră, aducându-vă mai aproape de animale, pentru a vă deconecta de la rutina zilnică, dar și pentru a va motiva în îmbrățișarea acestei pasiuni”.

Expoziţia va fi deschisă sâmbătă, 25 noiembrie, între orele 9.00-19.00, şi duminică, 26 noiembrie, între orele  9.00-14.00. Taxa de vizitare este de 5 lei/persoană, gratuit pentru copiii sub 7 ani şi elevii claselor I-VIII ai Colegiului Tehnic Vadu Crişului.

I.H.